Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

vasilinos.wordpress.com

DSC-1web

O Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Μεγ. Παναγίας διοργάνωσαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 τον 1ο Λαϊκό αγώνα δρόμου για ενήλικες και για παιδιά. Η διαδρομή ήταν απόστασης 4,3 χλμ. και ώρα εκκίνησης είχε ορισθεί στις 10.00 π.μ., με αφετηρία την πλατεία (Χωροστάσι) της Μ. Παναγίας. Σκοπός αυτής της εκδήλωσης μαζί με τον 1ο αγώνα ορεινού τρεξίματος ήταν η προώθηση του αθλητισμού, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, αλλά και η σοβαρή απειλή που υφίσταται το βουνό από την καταστροφική εκμετάλλευση που επιβάλλουν οι κυβερνώντες.

DSC-2web

DSC-3web

Η εκκίνηση έγινε στις 10 π.μ.

DSC-4web

Οι μικροί φίλαθλοι στην «κερκίδα» παρακολουθούσαν τον αγώνα, κρατώντας τα αυτοσχέδια «πανό» που οι ίδιοι είχαν ζωγραφίσει, για να διαδηλώσουν με «κάθε νόμιμο μέσο» την αντίθεσή τους για την καταστροφή του μέλλοντός τους που κάποιοι πασχίζουν να τους το καταστήσουν με κάθε τρόπο και πάση θυσία και με κάθε κόστος, δυσοίωνο.

DSC_0011web

DSC_0012web

DSC_0013web

DSC_0014web

DSC_0015web

Οι μικροί αθλητές με πάθος έτρεξαν και τερμάτισαν νικητές σχετικά σύντομα, δείχνοντας ότι μπορούμε να ελπίζουμε και όλοι εμείς σε μία νίκη στο δίκαιο αγώνα μας.

Οι έσχατοι έσονται πρώτοι, λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο. Από τους μικρούς αθλητές άλλοι βγήκαν πρώτοι με διαφορά, άλλοι έδειξαν ότι έχουν τα προσόντα να προκόψουν στον αθλητισμό, εκείνος όμως που κυριολεκτικά «έκλεψε την παράσταση» ήταν ο μικρός Κωστής από τη Θεσσαλονίκη, που τερμάτισε τελευταίος. Οι μικροί συναθλητές του τον άφησαν αρκετά πίσω και ενώ όλοι είχαν τερματίσει, ο μικρός Κωστής συνέχιζε τον αγώνα του δείχνοντας εμφανή σημάδια κόπωσης μόνο στο σώμα του. Βλέποντας ο ποδηλάτης φύλακας κ. Χρήστος Παϊπάτης (που ακολουθούσε σε όλη την διαδρομή) τον μικρό Κωστή να σταματά λίγο το τρέξιμο εμφανώς καταβεβλημένος, πήγε κοντά του και του είπε: «Κωστή, έλα ανέβα στο ποδήλατο. Φθάνει μέχρι εδώ που έτρεξες». Ο Κωστής όμως του απάντησε με ένα απότομο «όχι» και ταυτόχρονα πραγματοποίησε ένα μικρό σπριντ, για να αποδείξει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα. Λίγο πιο κάτω ο ποδηλάτης βλέπει πάλι τον Κωστή να έχει σταματήσει το τρέξιμο και να κάνει αργά βήματα. Σπεύδει κοντά του για να του πει να τον πάρει στο ποδήλατο. Μόλις έφθασε κοντά του, πριν απευθύνει το λόγο στον Κωστή, γυρνά ο Κωστής και τραβώντας και δένοντας τη ζώνη του τού λέει: «Αυτό το σακίδιό μου φταίει. Όλο μου λύνεται και αναγκάζομαι να στέκομαι για να το δένω». Και αμέσως άρχισε να τρέχει. Ο ποδηλάτης θαύμασε το ανυποχώρητο αθλητικό πνεύμα του Κωστή και πηγαίνοντας πλάϊ του απλώνει το χέρι του για να του χαϊδέψει από συμπάθεια το κεφάλι και βλέπει ότι το αθλητικό πνεύμα του Κωστή δεν του επιτρέπει να δεχθεί στον αγώνα του ούτε συμπάθεια ούτε παρηγοριά· τράβηξε ο Κωστής το κεφάλι του για να μην τον αγγίξει το χέρι του ποδηλάτη. Του λέει ο ποδηλάτης: Φέρε μου τουλάχιστον τον σάκο σου για να μην σε βαραίνει και σε εμποδίζει, για να ακούσει  τον Κωστή να του λέει κοφτά: «Όχι». Δεν ήθελε στον αγώνα του ούτε τα βάρη που σήκωνε να του αφαιρεθούν.

Το κυριότερο όμως εξ’ όλων ήταν το γεγονός ότι όλοι οι συναθλητές του είχαν τερματίσει και αυτός ήταν αρκετά πίσω. Στον τερματισμό υπήρχε πολύς κόσμος, δεν άφησε καθόλου κάποιο λογισμό να του υπαγορεύσει να σταματήσει τον αγώνα του από αίσθημα ντροπής ούτε σκέφθηκε τι θα πουν οι συγκεντρωμένοι. Τερμάτισε τρέχοντας κανονικά, προσφέροντας σε όλους εμάς που έχουμε αναλάβει έναν Μαραθώνιο αγώνα για τη σωτηρία του τόπου μας, το καλύτερο παράδειγμα. Μας έδωσε το μήνυμα εμπράκτως ότι σε έναν αγώνα σκοπός είναι να φθάσεις πάση θυσία στο τέρμα· δεν παρατάμε για κανένα λόγο τον αγώνα. Ο Κωστής σήμερα ανεδείχθη πρωταθλητής στο πνεύμα και όχι στα πόδια και τον συγχαίρουμε, και κυρίως  τον ευχαριστούμε για το λαμπρό παράδειγμά του, το ανυποχώρητο αθλητικό του πνεύμα και την συμπαράστασή του στον δικό μας Μαραθώνιο αγώνα. Είναι σίγουρο ότι με τέτοιους αγωνιστές πλάϊ μας, αν τους μιμηθούμε, μόνο η Νίκη θα μας ταιριάζει.

DSC_0089web

Θα συνεχίσουμε αύριο την ανάρτηση με το υλικό από τον αγώνα του ορεινού τρεξίματος.

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας.

DSC_0057web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s