Οι διακριτοί ρόλοι του ενεργού πολίτη… του Δήμου, του Συντονιστικού, του ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π.

vasilinos.wordpress.com

imagesVPNTCI67

Όλα τα μεγάλα γεγονότα ξεκινούν από πάρα πολύ μικρά. Για να γίνω κατανοητός, μια τεράστια πυρκαγιά με μέτωπο δεκάδες χιλιόμετρα, έχει ξεκινήσει από το άναμα ενός σπίρτου. Ένας άνθρωπος, όπως λ.χ. είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο αυτοκράτωρ της οικουμένης με τεράστια κατορθώματα, δημιουργήθηκε από την ένωση ενός σπερματοζωαρίου και ενός ωαρίου. Ένα μεγάλο κίνημα, μια επανάσταση, ξεκινά από κάποιον ή κάποιους ενεργούς πολίτες που διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται και με τη σειρά τους ενεργοποιούν όλο τον κόσμο. Μια κεντρική εργοστασιακή μηχανή λαμβάνει κίνηση από το μικρότερο γρανάζι, το οποίο με τον ιμάντα διαδοχικά κινητοποιεί όλα τα μεγαλύτερά του κι έτσι δίνεται κίνηση και λειτουργία σε ολόκληρο το εργοστάσιο.

Ας έρθουμε στην υπόθεσή μας και στην περιοχή μας. Κάποιοι ενεργοί πολίτες ενεργοποιήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργηθεί μια κίνηση δημοτική με μία μόνον υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα αυτής της ενεργοποίησης ήταν να εκλέξουν και να αναδείξουν αυτοί τη σημερινή Δημοτική μας αρχή (δεν υπεισέρχομαι στο αν οι διαδικασίες έγιναν σωστά, αν… αν… αν…). Γίνεται λοιπόν κατανοητό τι δύναμη  διαθέτει ένας και μόνον ενεργός πολίτης και τι θαύματα γίνονται όταν ενωθούν πολλοί μαζί ενεργοί πολίτες. Το πρόβλημα της εποχής μας είναι η καθολική αδιαφορία και απενεργοποίηση των πολιτών. Βλέπουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αδιαφορίας τους,  ακούνε τους επιστήμονες να θέτουν πλέον ημερομηνία λήξης στη γη, στα νερά… και δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Οι ηγέτες αρχίζουν να ψηφίζουν νόμους  που δίνουν το δικαίωμα  στους πολίτες να ενεργοποιηθούν, ταγοί της εκκλησίας κάνουν εκκλήσεις απανταχού της οικουμένης (όπως λ.χ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης) για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. Η κατάληξη ενός έθνους, ενός κράτους, ενός Δήμου με αδιάφορους και ανενεργούς πολίτες, είναι να καταστραφεί.

Δυστυχώς όμως, ενώ οι πάντες ζητούν την παρουσία του ενεργού πολίτη, την ενέργεια και δύναμή του (που στην περίπτωσή μας είναι το έλασσον που γεννά το μείζον), όταν τη λάβουν και γίνουν Δημοτική αρχή, γίνουν κομματική παράταξη, γίνουν συντονιστικό κίνημα, κάτω από τη μέθη και αλαζονεία της εξουσίας, το πρώτο που κάνουν, είναι να θέλουν υπό την εξουσία τους και την πλήρη υποταγή τους τους ενεργούς πολίτες· τούς θέλουν υπηρέτες των προσωπικών σχεδίων και συμφερόντων τους, τους θέλουν πλήρως εξαρτώμενους. Εάν αυτό δεν το καταφέρουν, τότε αρχίζει μία διαδικασία υπονόμευσης και υποβάθμισης των ενεργειών των ενεργών πολιτών, επιστρατεύεται η λάσπη, η παραπληροφόρηση και η δημιουργία δυσκολιών στο έργο τους.

Αγαπητοί μου φίλοι, κομματικοί παράγοντες, δημοτικοί παράγοντες, συντονιστικοί και λοιποί παράγοντες, οι δικοί σας ρόλοι είναι διακριτοί από αυτόν των ενεργών πολιτών. Ο πραγματικός ενεργός πολίτης έχει στον νου του μόνο τον νόμο και το κοινό καλό. Εξ αυτών των δύο λαμβάνει κίνηση και ενέργεια και αποσκοπεί μόνον στην ευνομία και στο κοινό καλό, δεν έχει εσάς. Ουδέποτε κοιτά τι αρέσει στους κομματικούς παράγοντες, στους δημοτικούς άρχοντες, στα συντονιστικά όργανα. Ίσως σε πολλούς να μην ακούγεται καλά, αλλά οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που θα ενεργοποιήσουν και τη δημοτική αρχή και τους υπολοίπους. Αυτή είναι η φύση του πράγματος· το πολύ μικρό γρανάζι να δίνει κίνηση στο μεγάλο.

Παρακαλούμε λοιπόν, να επιδειχθεί άμεσα ο απαιτούμενος σεβασμός σε ενέργειες ενεργών πολιτών που είναι καθ’όλα νόμιμες, τεκμηριωμένες, αποδεδειγμένες και που αποσκοπούν όχι σε κομματικό, δημο-παραταξιακό κ.λ.π. συμφέρον, αλλά στο δημόσιο κοινό καλό και συμφέρον. Απαιτούμε αυτές οι ενέργειες άμεσα να στηριχθούν και συντονισμένα να βοηθηθούν ώστε να υλοποιηθούν. Παρακαλούμε να σταματήσετε να δυσκολεύετε και να αναστέλλετε τις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές τους και το χειρότερο να παραπληροφορείτε το κοινό. Οφείλετε όλοι σας να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, περνώντας σε δεύτερη μοίρα τα κομματικά παραταξιακά σας συμφέροντα. Δεν  είναι καιρός για «Aν, Όταν, Θα». Ο ενεργός πολίτης δεν κάθεται άπραγος, ανενεργός, περιμένοντας να μπει στην κυβέρνηση ένα κόμμα, για να κάνει το κόμμα τη δουλειά που πρέπει και επιβάλλεται να κάνουν οι ενεργοί πολίτες. Οι ενεργοί πολίτες δεν απενεργοποιούνται από κανέναν, αντιθέτως αγωνίζονται να ενεργοποιήσουν τους απενεργοποιημένους με το παράδειγμά τους. Επιτέλους καταλάβετε ποια είναι η δουλειά ενός κόμματος, μιας δημοτικής παράταξης, μιας κυβέρνησης, ενός συντονιστικού οργάνου και ποια η δουλειά των ενεργών πολιτών. Αν δεν το καταλαβαίνετε, να είσθε σίγουροι ότι οι ενεργοί πολίτες θα σας βοηθήσουν πολύ σύντομα να το καταλάβετε.

Οι ενεργοί πολίτες δεν είναι κριτές των άλλων, αλλά ούτε βλάκες, ώστε να στερούνται στοιχειώδους διακρίσεως. Δεν γίνεται λ.χ. να μη διακρίνουν ότι το ενημερωτικό blog του Συντονιστικού της Ιερισσού «sos halkidiki» με τα εναπομείναντα μέλη του, όλο αυτό το διάστημα που οι 311 ενεργοί πολίτες κατέθεσαν την αίτησή τους στον Δήμο και γίνεται «χαμός», που προβαίνει ο Δήμος σε ενέργειες, που απαντά η εταιρεία εγγράφως ότι δεν έχει να προσκομίσει εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, που ο κυριακάτικος τύπος κάνει ρεπορτάζ, που ο διαδικτυακός χώρος «έχει πάρει φωτιά», που κατατίθενται σοβαρές προσφυγές στο ΣτΕ, που για πρώτη φορά παρενέβη ο Δήμος και έλαβε θέση κατά της Ελληνικός Χρυσός, που ενώ λοιπόν γίνονται όλα αυτά τα σοβαρά γεγονότα, δεν έγραψε τίποτα σχετικό (Σημειωτέον, μέλη του συντονιστικού αρνήθηκαν να υπογράψουν ακόμα και την εν λόγω αίτηση των 311 ενεργών πολιτών, διότι απαίτησαν να ενημερώσουν προηγουμένως και να λάβουν την έγκριση των πολιτικών, δημοτικών και άλλων προϊσταμένων τους, θέτοντας πάνω από τους ενεργούς πολίτες, αυτούς. (Είναι γεγονός ότι εκ των υστέρων τώρα έρχονται κάποιοι και ζητούν να υπογράψουν για ευνόητους προφανώς λόγους). Δεν είμαστε λοιπόν, βλάκες να μη βλέπουμε ότι εκείνοι που αυτό το διάστημα τηρούν «σιγή ιχθύος» είναι τα blogs που πρόσκεινται στην εταιρεία και το blog του Συντονιστικού “sos halkidiki” (και κάποια θυγατρικά) που δεν έγραψαν τίποτα, δεν ανήρτησαν τίποτα, δεν έγινε καμμία απολύτως νύξη ούτε και για τη δημόσια αναφορά του Αρχιμ. Χριστοδούλου που κατέθεσε το 2013 και κατήγγειλε την μη έγκριση του επενδυτικού σχεδίου και είχαν γράψει τότε εκτενώς πλήθος κυριακάτικων εφημερίδων και έγιναν τότε και τηλεοπτικές εκπομπές. Κατανοούμε απολύτως τη σιωπή των blogs που πρόσκεινται στη μεταλλευτική εταιρεία. Όταν όμως και το blog του συντονιστικού αποσιωπά όλα αυτά και σας ενημερώνει για συναυλίες, για… για… Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αναρτήσεων του τελευταίου διαστήματος, αναφέρονται στις συναυλίες (προετοιμασίες, διοργάνωση, ανακοινώσεις, πώς έγιναν, τι δήλωσαν οι καλλιτέχνες κ.ο.κ.). Τι καταλαβαίνετε; Και τι δεν καταλαβαίνετε, ώστε να βοηθήσουμε να καταλάβετε;

Εν μέσω των τόσο σημαντικών εξελίξεων που προαναφέραμε και που αφορούν την μη έγκριση του επενδυτικού σχεδίου, υπάρχει μία ακόμα σημαντική κραυγαλέα σιγή και απουσία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημάνθηκε μάλιστα πολύ εύστοχα από blog που πρόσκειται στη μεταλλευτική εταιρεία, και αναγκάσθηκε το Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού να εκδώσει το από 27-10-2014 ανακοινωθέν (δείτε στο http://soshalkidiki.wordpress.com/2014/10/29/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9/ )

Θέλουμε λοιπόν ως ενεργοί πολίτες να σας πούμε ότι βλέπουμε πως ο Αρχιμ. π. Χριστόδουλος κατέθεσε στις 19-11-2013 τη Δημόσια Καταγγελία του και στο ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε αριθ. πρωτ. 517. Μάλιστα, του απεστάλη και ευχαριστιακή επιστολή από τον Γεν. Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έλαβαν λοιπόν γνώση και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει για το επενδυτικό της σχέδιο την απαιτούμενη από τον Ν.3220/2004 άρθρ. 3 έγκριση, και αφ’ενός μεν δεν δικαιούται να το υλοποιεί, αφ’ετέρου δε ότι το υλοποιεί παρανόμως και είναι κακούργημα, διότι εκποιείται ο εθνικός πλούτος με «επένδυση» μη εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου βάσει του Ν.3220/2004. Τους παρέδωσε όλα τα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία. Είδατε, ακούσατε κάτι γι’αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ; Είδατε να φέρει το θέμα στη Βουλή; Ακούσατε την παραμικρή κουβέντα; Απολύτως τίποτα. Συνεχίζεται το θέμα, με τις εξελίξεις με το αίτημα των 311 κατοίκων, με την απάντηση της εταιρείας ότι δεν έχει τέτοια έγκριση, με την παρέμβαση του Δήμου στο ΣτΕ, με τις εφημερίδες να γράφουν σχετικά. Είδε κανείς από εσάς πρόθεση ανάδειξης του θέματος; Ακούσατε έστω μια απλή δήλωση για το θέμα της μη έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου; Απολύτως τίποτα.

Βλέπουμε όμως εμείς ότι λ.χ. περνώντας ένα φορτηγό της εταιρείας από τον Σταυρό, παθαίνει ένα μικρό ατύχημα, σκάει το λάστιχό του και χύνεται μισό κυβικό αποβλήτων στον δρόμο. Αμέσως σπεύδει η εταιρεία με μηχανήματα, μαζεύει όλο το υλικό, «σκουπίζει, σφουγγαρίζει», απολυμαίνει («γλύφει και με τη γλώσσα» που λέει ο λόγος την άσφαλτο). Όμως γι’αυτό το γεγονός το blog “sos halkidiki” ενημερώνει τον κόσμο, δείχνει το πόσο μεγάλο κακό κάνει η εταιρεία, πόσο βλάπτει τον τόπο και δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν επερώτηση στη Βουλή και γι’αυτό και για άλλα παρεμφερή θέματα.

Την ίδια στιγμή ένας ενεργός πολίτης τους δίνει τα στοιχεία ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας δεν έχει εγκριθεί και κατά συνέπεια βάσει του Νόμου 3220/2004 άρθρ.3 δεν νομιμοποιείται να το υλοποιεί, βλέπουν να καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να σκάβονται τα βουνά, να δομούνται εργοστάσια μεταλλουργίας, να γίνονται φράγματα αποβλήτων σε υδατορέματα που αποτελούν τους υδροταμιευτήρες της περιοχής, να… να… να… και δεν κάνουν αυτό που έπραξαν για το μισό κυβικό αποβλήτων. Τι δεν καταλαβαίνεις; Δεν βλέπεις ότι επί ανουσίων θεμάτων ξεσηκώνουν τον κόσμο και επί του ουσιαστικότερου, δεν κάνουν απολύτως τίποτα; Τι καταλαβαίνεις; Και τι δεν καταλαβαίνεις, για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω στην Αθήνα τι καταλαβαίνει; Έστειλε προχθές στη Μεγάλη Παναγία τον αξιότιμο βουλευτή του κ. Κουρουπλή, για να μιλήσει στο πολιτιστικό θέατρο. Tα άτομα που πήγαν να τον ακούσουν ήταν 20 μέχρι 30 το πολύ και κάποιοι εξ αυτών ήταν ακόλουθοί του από την τοπική οργάνωση· και μιλάμε για έναν  τόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι τον ελέγχει και δήθεν τον καθοδηγεί. Φταίνε τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ; Φταίνε τα κεντρικά των Αθηνών; Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα, είναι καθαρά δικό τους. Είναι γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ άλλον ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν», άλλον «περιμένουν». Προφανώς κάποιοι έχουν καταλάβει ότι το προσωπικό κομματικό συμφέρον τους επιβάλλει να μην κάνουν τώρα ουσιαστικές ενέργειες για να σταματήσει η καταστροφική επένδυση, διότι δεν θα έχουν ούτε αυτοί λόγο ύπαρξης στην περιοχή ούτε λόγο για να τους ψηφίσουν οι πολίτες, αν έχει επιλυθεί το πρόβλημα νωρίτερα. Προφανώς η πολιτική σκοπιμότητα επιβάλλει την ύπαρξη περισσότερων κατηγορούμενων στην περιοχή, συνέχιση της καταστροφής,… ώστε οι κάτοικοι να πάνε στις εκλογές κάτω από τα προσφιλή διλήμματα των πολιτικών. Μόνον που εδώ στον τόπο μας το δίλημμα πλέον θα είναι: «ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και ΧΑΟΣ», όπως έγινε και με το: «ΜΙΧΟΣ ή ΠΑΧΤΑΣ», όπως:

kafe tsai

Αγαπητοί μας φίλοι, το πρόβλημα της περιοχής μας δεν ενδείκνυται για «πολιτικά παιχνίδια». Εδώ δεν διακυβεύεται η προώθηση μιας κομματικής ή δημοτικής παράταξης, εδώ δημιουργείται η υποδομή ολοκληρωτικής καταστροφής του τόπου, και αυτό ξεκίνησε, διακυβεύοντας όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή (νερό, γη, αέρας). Διακυβεύεται η ζωή και η υγεία των πολιτών, όχι μόνο των σημερινών αλλά και των επόμενων μελλοντικών γενεών. Διακυβεύεται η ελευθερία εκατοντάδων πολιτών, η διάλυση οικογενειών. Διακυβεύεται όλη η πολιτισμική μας κληρονομιά, έχει χαθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Και το Τμήμα Οικολογίας- Περιβάλλοντος- Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ που προαναφέραμε, στην ανακοίνωσή του γράφει: «Η καταστροφή που λαμβάνει η χώρα στις Σκουριές, θα σταματήσει από την κυβέρνηση της αριστεράς» . Άντε να πούμε κι εμείς: «καλά κρασιά και τσίπουρα», ας καθίσουμε να κοιτάμε την καταστροφή.

Δεν είναι καιρός αναμονής πολιτικού «σωτήρα» ούτε καιρός ενημέρωσης και υποσχέσεων. Είναι καιρός να δοθεί αποφασιστικός αγώνας ώστε να σταματήσει τώρα όλο αυτό το καταστροφικό μη εγκεκριμένο «επενδυτικό» σχέδιο. Φρονώ ότι ο συνετός και αξιόλογος Γεν. Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βίτσας και ο εντιμότατος Πρόεδρος κ. Τσίπρας θα αποδείξουν ότι δεν είναι ανενεργοί πολιτικοί, που προκειμένου να καταστούν ενεργοί πρέπει να περιμένουν τις εκάστοτε εκλογές και την εκάστοτε πρόθεση ψήφου του λαού. Θα αποδείξουν ότι είναι ενεργοί πολιτικοί που ευελπιστούν να λάβουν την ψήφουν των πολιτών για όσα ως ενεργοί πολιτικοί αποδεικνύουν ότι πράττουν τώρα και όχι από όσα υπόσχονται ότι «ΘΑ – ΟΤΑΝ – ΑΝ». Οι ενεργοί πολίτες είδαμε, μάθαμε, πάθαμε, ξέρουμε τώρα, και φυσικά τα ανωτέρω απευθύνονται και προς όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, μηδενός εξαιρουμένου.

Παρακαλούμε λοιπόν, τώρα όλοι μαζί, ενεργοί πολίτες, ενεργοί πολιτικοί, ενεργοί δημοτικοί παράγοντες κ.λ.π., ας συντονιστούμε και ας μην παρουσιάζουμε εικόνα ορχήστρας χωρίς ενορχηστρωτή, όπου το κάθε ένα μέλος  της με το δικό του όργανο παίζει τον δικό του άσκοπο σκοπό, συμβάλλοντας σε μια παραφωνία, που ως μοναδικό αποτέλεσμα έχει τον διασκορπισμό όσων την παρακολουθούν.

Υ.Γ.: Μόλις ανέφεραν οι ειδήσεις ότι ο κ. Δένδιας έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Να περιμένουμε F16, τεθωρακισμένα και τις μονάδες καταδρομών στις Σκουριές;

Επανερχόμεθα μετά «τις διαφημίσεις» με τον υποσχεθέντα επίλογο.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s