«Άλλο τρεις παπάδες, άλλο τέσσερις πυροσβέστες κι άλλο η λεγεών των ξένων…»

vasilinos.wordpress.com

arxiki-web

Στη Β. Χαλκιδική ζούμε εδώ και χρόνια «άγριες» καταστάσεις και βιώνουμε το διεφθαρμένο κράτος σε όλο το μεγαλείο του.

Οι πολίτες της περιοχής έχουν δείξει ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνισθούν έως τέλους υπέρ του «πατρίου εδάφους». Το Συντονιστικό όργανο της Ιερισσού μετά των άλλων συντονιστικών οργάνων, είναι γεγονός ότι έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο, αυτό του συντονισμού όλων μας. Τα όσα αυτό το συντονιστικό των κατοίκων έχει πετύχει, μόνο η ιστορία μπορεί να τα καταγράψει. Είναι γεγονός ότι ανέδειξε τον αγώνα των κατοίκων ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα όλων των εποχών στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη. Έδωσε στον αγώνα παγκόσμιες διαστάσεις, ευαισθητοποίησε το ελληνικό κοινό και πραγματοποίησε τις πολυπληθέστερες και μεγαλύτερες περιβαλλοντικές διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

1-web

Όταν όλη η Ελλάδα διαδηλώνει μόνο για λεφτά, το συντονιστικό και οι κάτοικοι αποτελούν την εξαίρεση. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για γη και ύδωρ, πράγματα για τα οποία οι πατέρες μας θυσίασαν τη ζωή τους, ώστε να μας τα αφήσουν κληρονομιά αδιαπραγμάτευτη.

kosmos-web

pyrgos

Το συντονιστικό και οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν όλο αυτό το διάστημα μαθήματα ήθους σε όλη τη χειμαζόμενη κοινωνία. Ο πιλότος με το F16 στις 28-10-2014 στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, είπε: «Έλληνες, σηκώστε το κεφάλι ψηλά» (κι ας βλέπουν την τούρκικη κορβέτα να φθάνει ανενόχλητη στο Σούνιο) και όλη η Ελλάδα συγκινήθηκε από τα λόγια του.

Όλα αυτά τα έτη το συντονιστικό με τους κατοίκους, με πράξεις αυτοθυσίας κρατούν το κεφάλι ψηλά και ποτέ δεν το κατέβασαν, έστω κι αν δέχθηκαν την αγριότερη καταστολή που έχει δεχθεί ποτέ τοπική κοινωνία, όσο κι αν κατηγορήθηκαν ως «εγκληματική οργάνωση», όσο κι αν φυλακίστηκαν, διώχθηκαν, όσο κι αν τους πάτησαν κι αυτό ακόμα το κεφάλι, ακόμα και αιμόφυρτο κάτω ακόμα κι από τις μπότες των δυνάμεων καταστολής, το κεφάλι το είχαν ψηλά.

αιμόφυρτο αντίγ.

Παρ’ότι τα ΜΜΕ συστηματικά όχι μόνο απέκρυβαν τον αγώνα, αλλά και τον διέβαλαν προβάλλοντας το κίνημα ως «εγκληματική οργάνωση», το συντονιστικό κατόρθωσε να νικήσει στον επικοινωνιακό αγώνα, παρ’ότι από την αντίθετη πλευρά διέθεταν άφθονο χρήμα και πλήθος «δημοσιογράφων».

Για πρώτη φορά το συντονιστικό με τους κατοίκους της Β. Χαλκιδικής εξέλεξαν βουλευτή της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), την κα Ιγγλέζη.

5-ξιφη-web

Στις δημοτικές εκλογές πέτυχαν τη μεγάλη ανατροπή της πρώην δημοτικής αρχής, αυτής του κ. Πάχτα (που υποστήριζε το καταστροφικό μη εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της μεταλλευτικής εταιρείας και υποστηριζόταν από την εταιρεία), και έθεσαν ως δημοτική αρχή ανθρώπους του αγώνα, που είναι κατά της υλοποίησης του καταστροφικού μη εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου της μεταλλευτικής εταιρείας.

DSC_0145

Όλα αυτά πρέπει να αναλογισθεί κανείς ότι τα κατόρθωσαν το συντονιστικό και οι κάτοικοι έχοντας απέναντί τους μια στυγνή αδιάλαχτη κυβέρνηση αποφασισμένη με κάθε κόστος να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα. Το συντονιστικό με τους κατοίκους -και αυτοί χωρίς δεύτερη σκέψη- αμέσως μέσα σ’αυτή την οικονομική κρίση ανέλαβαν να πληρώσουν όποιο «κόστος» τους χρεώσει η κυβέρνηση ως λογαριασμό. Απέναντί τους είχαν δικαστικούς λειτουργούς, εισαγγελικούς λειτουργούς που ψεύδοντο ασύστολα εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα, και αυτό σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής δικαιοσύνης (από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το ΣτΕ έως και το «ταπεινό» Πρωτοδικείο του Πολυγύρου). Είχαν απέναντί τους τα σώματα ασφαλείας, τα οποία είχαν –κι έχουν- οικονομικό χορηγό την εταιρεία, και στήνουν δικογραφίες με ψεύδη παρουσιάζοντάς τους ως «εγκληματική οργάνωση», παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και διαστρέφοντάς τες, κάνουν τράπεζα DNA για τα μέλη του συντονιστικού…

MAT 2

Έχουν απέναντί τους τις δυνάμεις καταστολής, που δεν δίστασαν σαν «κατοχικός στρατός» να μπουν στην Ιερισσό και στη Μ. Παναγία, να σπάσουν πόρτες, να απαγάγουν κατοίκους, να ρίξουν χημικά στα σχολεία, να… να…

5 αρχη

asthenof-web

ximika-web

Έχουν απέναντί τους τεράστια οικονομικά συμφέροντα που διαθέτουν τόνους χρυσού που τους χαρίσθηκαν, για να «πολεμούν» τους κατοίκους. Το συντονιστικό βρήκε τρόπο, έκανε χορηγό του τον απλό λαό και την αλληλεγγύη του.

a9-web

Ενημερώνουμε λοιπόν, τον πιλότο του F16 ότι τους κατοίκους της Β. Χαλκιδικής δεν τους αφορά το παράγγελμά του, διότι ουδέποτε κατέβασαν το κεφάλι. Ο πιλότος του F16 ας σηκώσει αυτός το κεφάλι του ψηλά, για να δει ότι οι Τούρκοι κάνουν βόλτα στο Σούνιο ανενόχλητοι, επειδή οι δικοί του πολιτικοί προϊστάμενοι έχουν σκύψει το κεφάλι.

F16

Το συντονιστικό και οι κάτοικοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων, άξιοι επαίνων, άξιοι να τους μιμηθούν σε όλη την Ελλάδα και όχι να ακούσουν μόνο λόγια προτροπής πιλότου, αλλά να δουν το έμπρακτο παράδειγμά τους. Μέσα σ’αυτή την άνιση μάχη που δίνουν, κάποια κούραση είναι αναπόφευκτη σύμφωνα και με το: “λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά”, αν θέλετε και κάποια λάθη είναι δικαιολογημένα.

d8-web

Προσωπικά, όλα αυτά τα έτη διακριτικά συμπαραστεκόμεθα στο δύσκολο έργο τους. Αν κάποια φορά έχουμε το θάρρος να αρθρώσουμε δημόσιο λόγο (καθώς μισούμε το κουτσομπολιό πίσω από την πλάτη και την καταλαλιά), και να πούμε κάτι που διακρίνουμε ότι κατά την άποψή μας δεν είναι ορθό, αυτό σαφώς δεν θα πρέπει από κάποιους να εκλαμβάνεται ως εμπάθεια ή ως προσπάθεια απαξίωσης του τεράστιου έργου που έχει επιτελέσει. Άλλο είναι να διακρίνεις κάτι, άλλο είναι να ζητάς να διορθωθεί κάτι, άλλο είναι να προσδοκάς πολύ περισσότερα από αυτούς που έχουν θέσει οι ίδιοι τον πήχη πολύ ψηλά, κι άλλο είναι να καταφρονείς αυτούς που έχουν επιδείξει την ανωτέρω γενναία συμπεριφορά, να απαξιώνεις το έργο τους, να μειώνεις το έργο τους. Όπως πολύ ωραία το λέει και ο Νίκος Σταυρίδης στην ταινία «Τα κίτρινα γάντια»: «Άλλο ένας κύριος και μια κυρία, άλλο δύο κύριοι, άλλο δύο κυρίες, άλλο τρεις παπάδες, άλλο τέσσερις πυροσβέστες, άλλο πέντε γεωπόνοι κι άλλο η λεγεών των ξένων…».

Πρέπει να διαθέτουμε λοιπόν στοιχειώδη διάκριση και να θυμόμαστε και το: «Ουαί όταν καλώς είπωσι πάντες οι άνθρωποι». Μερικές φορές κάποιοι που μας λένε την αλήθεια, μπορεί ναι μεν κάπως να μας πικραίνουν, αλλά αυτοί ξέρουν να αγαπούν ειλικρινά.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s