ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Δρ. Ι. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ #skouries

vasilinos.wordpress.com

untitled PROSOPO

Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Σκουρλέτης στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» σχετικά με το θέμα της επένδυσης των Σκουριών και κυρίως για το ότι: «στο Υπουργείο οι διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών έκαναν τα πάντα για να αποκρύψουν στοιχεία…», γράφουμε το παρόν άρθρο μας.

Όπως οι πάντες στην περιοχή γνωρίζουν, εγώ προσωπικά δεν είμαι ούτε οικολόγος ούτε φορέας προστασίας περιβάλλοντος. Δεν είμαι κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι απολαμβάνω εις το έπακρο έναν πολιτισμό χτισμένο πάνω στα υλικά της εξορυκτικής μεταλλευτικής δραστηριότητας κι έτσι ουδέποτε είχα κάποια ιδεολογική εμμονή για να κλείσουν τα μεταλλεία.

Είμαι όμως ένας ενεργός Έλληνας πολίτης, ζω σε μια ευνομούμενη συντεταγμένη πολιτεία και υποχρεώνομαι να είμαι ενεργός πολίτης για το περιβάλλον (διά του Νόμου) και οφείλω να γνωρίζω τους νόμους, να τους τηρώ, να τους σέβομαι και φυσικά να τους επικαλούμαι.

Σε όλη τη ζωή μου προσπαθώ να ρυθμίζω τη ζωή μου ώστε να είναι πρώτα σύμφωνη με το Νόμο του Θεού, εις Ον ομνύει ο Συνταγματικός νομοθέτης και κατά δεύτερο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Προσπαθώ, λοιπόν, όχι να επιβάλω το όποιο δικό μου «θέλω» ούτε να εξυπηρετήσω τα θελήματα άλλων, άσχετα αν είναι σωστά και καλά κατά την ανθρώπινη κρίση. Ένας που θέλει να κλείσει τα μεταλλεία, ενεργώντας κάτω από αυτό το ισχυρό θέλημά του σκοτίζεται. Επίσης σκοτίζεται και αυτός που θέλει πολύ να είναι ανοικτά και να επεκταθούν. Αυτός όμως που αγαπά την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, το νόμο, τις περισσότερες φορές δεν είναι αρεστός και στις δύο πλευρές.

Στην υπόθεσή μας λοιπόν εδώ, άσχετα με το τι θέλουμε, υπάρχουν κάποια πραγματικά δεδομένα, που εμένα προσωπικά με έχουν κάνει να αντιταχθώ όχι στην όποια νόμιμη μεταλλευτική δραστηριότητα, ούτε στην όποια μεταλλευτική εταιρεία, που όπως είναι φυσικό εξυπηρετεί το οικονομικό της συμφέρον, και φυσικά ούτε στους εκζητούντες εργασία σε μία «επένδυση» έστω καταστροφική για τον τόπο τους (αυτοί κρίνονται από την ίδια την επιλογή τους), έχω όμως το απόλυτο νόμιμο δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθώ ως ο νόμος ορίζει κατά όσων έχουν την πολιτική βούληση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον (και οι οποίοι εξυπηρετούν τα οικονομικά, εργολαβικά, εκδοτικά διαπλεκόμενα συμφέροντα), αποφάσισαν «να πάρει ο διάολος τον τόπο μας χωρίς να το καταλάβουμε». Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να κάνουν συνειδητά την επιλογή τους οι συμπολίτες μας, να καταλάβουν α) το οικονομικό σκάνδαλο μεταβίβασης του αμύθητου ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής σε μία νεοσύστατη εταιρεία κεφαλαίου 60.000 ευρώ με καμμία προηγούμενη μεταλλευτική δραστηριότητα και εμπειρία, διά της οποίας ζημιώθηκε ανυπολόγιστα το δημόσιο συμφέρον (και δεν εννοώ τα αστεία επιχειρήματα και τις αιτιάσεις περί 11 εκατ. ευρώ), της οποίας εταιρείας ο μέτοχος (επειδή το «έχει η ΚΟΥΤΡΑ του να κατεβάζει ψείρες»), μεταβίβασε αμέσως κατά 95% αυτό που έλαβε κερδίζοντας εις βάρος του δημοσίου κατά τη λαϊκή παροιμία «τα μαλλιά της κεφαλής του», και το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε και από πάνω τεράστια ποσά (δεκάδες εκατομμύρια) για το πρόγραμμα επανακατάρτισης των εργαζομένων που απολύθηκαν,

β) Να καταλάβουν ότι πολιτεία και εταιρεία παρανόμως υλοποιούν το «επενδυτικό» σχέδιο ανάπτυξης των μεταλλείων Κασσάνδρας, χωρίς προηγουμένως το επενδυτικό σχέδιο να έχει εγκριθεί, όπως ρητά ορίζει και επιβάλλει το άρθρο 3 του Νόμου 3220/2004.

γ) Να καταλάβουν ότι η εταιρεία δεν κατέθεσε ως ο Νόμος 3220/2004 άρθρ. 3.2 ορίζει, πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του συνόλου των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αλλά μόνο για τρία (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαντέμ Λάκκο). Αφού έγινε η κατά το νόμο διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, άρχισαν εργασίες στα μεταλλεία Πιάβιτσα, Φισώκα και ανακοίνωσαν για τους επενδυτές ότι τα μεταλλεία είναι περί τα είκοσι. Έπρεπε να καταθέσουν λοιπόν, όπως το άρθρ. 3.2 ορίζει, επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για το σύνολο της επένδυσης, ώστε να γνωρίσουν οι κάτοικοι την αλήθεια και ότι στο αληθινό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ενυπάρχουν και τα μεταλλεία Πιάβιτσα, Φισώκα, Τσικάρα, Πραβίτα, Βίνα, Ζέπκο, Βασδέκη, Στρεμπένικος, Άσπρα Χώματα, Καραντώνα, Άρα κ.λ.π., κι αν ο κόσμος θέλει να υλοποιηθεί μέσα σε ένα περιορισμένο δασικό σύστημα ένα τέτοιο καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο, αυτό θα είναι πλέον θέμα επιλογής και όχι απάτης ή εξαναγκασμού και αδιεξόδου. Πρέπει ο κάθε κάτοικος και άλλος επενδυτής σ’αυτό τον τόπο να γνωρίζει πριν επενδύσει, πριν κάνει τοποθέτηση των χρημάτων του μέσα σε ένα οικονομικά αβέβαιο περιβάλλον, σε τι βαθμό «θα πάρει ο διάολος τον τόπο», πότε θα τον πάρει και ποια ακριβώς μέρη θα πάρει. Δεν είναι σωστό να αποκρύπτουν μεθοδικά στην Ελλάδα ποιον ακριβώς τόπο έχουν επιλέξει «να τον πάρει ο διάολος» είτε σήμερα είτε αύριο είτε μεθαύριο και να τα δημοσιεύουν στο Τορόντο για τις ανάγκες του χρηματιστηρίου. Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πού μπορεί να επενδύσει, χωρίς να κινδυνεύει αύριο «να πάρει ο διάολος τον τόπο του» μαζί με την επένδυσή του.

Στην περιοχή της Ολυμπιάδας, μόνο στον ΔΜΧ ΒΙΝΑ, υπάρχουν τρία κοιτάσματα παρόμοια με των Σκουριών και ένα στη Φισώκα. Σ’ αυτή την περιοχή επενδυτές έχουν δημιουργήσει επενδύσεις με μυδοκαλλιέργειες παγκοσμίου φήμης. Αυτοί, λοιπόν, που ρίχνουν στην επένδυσή τους εκατομμύρια, που χτίζουν τη φήμη τους, που επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, που απασχολούν εργάτες, δεν έχουν το δικαίωμα να γνωρίσουν πως τη ΒΙΝΑ έχουν σκοπό να την πάρει «ο διάολος»; Ήδη με τα όσα συμβαίνουν στην Ολυμπιάδα έχουν αρχίσει συστηματικά και δυσφημούν υπέροχα αυτά τα μύδια. Δεν πρέπει να καταλάβει και να γνωρίζει λ.χ. ο μυδοκαλλιεργητής ότι την περιοχή του αργά ή γρήγορα θα την πάρει «ο διάολος»; Είναι υποχρέωση της πολιτείας να γνωστοποιήσει πού ακριβώς υπάρχει εκμεταλλεύσιμο μεταλλείο και να υποχρεώσει τον επενδυτή να τα καταστήσει γνωστά με το επενδυτικό του σχέδιο για να καταλάβουμε «πώς, πότε και ποιον θα πάρει ο διάολος…».

FLASH SMELTING

δ) Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει για ποιο λόγο ενώ κόμματα, διεφθαρμένο κράτος, εταιρεία, ΣτΕ, έχουν δώσει την άδεια να υλοποιείται παρανόμως το επενδυτικό σχέδιο, να έχει διχασθεί η τοπική κοινωνία, να είναι κλεισμένοι οι μεταλλωρύχοι στις στοές διαδηλώνοντας, με συνέπεια να βλάπτεται η υγεία τους και να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία, να οδηγούνται εκατοντάδες κάτοικοι στα δικαστήρια με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες επειδή αντιστέκονται στην υλοποίηση ενός μη εγκεκριμένου επενδυτικού καταστροφικού σχεδίου, πρέπει λοιπόν να καταλάβει ο κόσμος για ποιο λόγο παρ’όλα αυτά, οι αρμόδιοι δεν προβαίνουν στη Διοικητική Πράξη έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου ως ορίζει ο Ν. 3220/2004, άρθρ. 3, ο κ. Σκουρλέτης εκδίδει υπουργική απόφαση αναστολής εργασιών και καταγγέλλει «Στο Κόκκινο» διευθυντές υπηρεσιών, τα κόμματα έχουν ήδη προστρέξει στον υπηρεσιακό υπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης και να ζητούν την ανάκληση της απόφασης Σκουρλέτη και η εταιρεία να προσφεύγει στο ΣτΕ, για να λάβει άμεσα μία ακόμα υπέρ της απόφαση γιατί κάποιοι αρμόδιοι διευθυντές υπουργείων και αρμοδίων υπηρεσιών δεν έκαναν τη δουλειά τους όταν και όπως έπρεπε, για να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι «Να μη μας πάρει ο διάβολος χωρίς να το καταλάβουμε», όπως επιχειρούν κάποιοι οργανωμένα, μεθοδευμένα.

Για να καταλάβετε, λοιπόν,

Πληροφορίες: Δρ. Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, Δρ. Βιομεταλλουργίας ΕΜΠ, Μεταλλειολόγος Μηχανικός Ι. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ, πρώην σύμβουλος μηχανικός και μελετητής της μεταλλευτικής καναδικής εταιρείας “TVX Hellas A.E.”, τμηματάρχης της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Τμήμα Α΄ της Γεν. Δ/νσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ (ΔΙΜΕΒΟ) μέχρι και το 2014, ο οποίος αρμοδίως ως υπεύθυνος διαχειρίσθηκε όλα όσα αφορούν την επένδυση, από τον έλεγχο του κειμένου της «αποικιακού τύπου» Συμβάσεως μεταβίβασης των μεταλλείων, που υπεγράφη στις 12-12-2003 με την 22.138 συμβολαιογραφική πράξη της συμβολαιογράφου κας Αναγνωσταλάκη (η οποία συμβολαιογράφος είναι συγγενής του Δρ. Ι. Ζαφειράτου). Εν συνεχεία ως τμηματάρχης της ΔΙΜΕΒΟ στο ΥΠΕΚΑ χειρίσθηκε όλη την υπόθεση με την επένδυση και το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (η οποία κατέστη διάδοχος της ΤVX Hellas A.E.) και γνωρίζει τα πάντα και μπορεί να σας κάνει να καταλάβετε. Κάτι πολύ λίγα δείχνει να μαθαίνει ετεροχρονισμένα και ο κ. Σκουρλέτης.

Εάν δεν λάβετε εξ’ αυτού τις πληροφορίες, για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει γίνει, πώς και γιατί, τότε θα ακολουθήσει δική μας ανάρτηση, άρθρο με τίτλο: «Δρ. Ι. Ζαφειράτος – Flash Smelting – και ο Σκουρλέτης» και σας υποσχόμαστε να καταλάβετε απόλυτα. Στο Κιλκίς ο κόσμος κατάλαβε με μία και μόνο επίσκεψη του Δρ. Ζαφειράτου.

 

Υ.Γ.: Μία πληροφορία είναι χρήσιμη μόνο εάν δίνεται εγκαίρως, για να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση ενός προβλήματος, γι’αυτό και η παροιμία λέει: «κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο». Αντιθέτως, όταν δίνεται κατ’ εξακολούθηση ετεροχρονισμένα, τότε ισχύει η λαϊκή παροιμία: «Τωρινή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», και φυσικά αυτό που γράφει το ΣτΕ στην παρ.31 της απόφασης 1492/2013, που αφορά την ετεροχρονισμένη κατάθεση των στοιχείων περί του flash smelting: «31…απαραδέκτως γίνεται επίκληση, το πρώτον με το υπόμνημα που κατατέθηκε ΜΕΤΑ τη συζήτηση της υποθέσεως, τεχνικών εκθέσεων που δεν έχουν προσκομισθεί προαποδεικτικά κατά τα άρθρα 25 παρ.2 και 33 του π.δ.18/1989 (Α΄8)…».

Το θέμα, λοιπόν, είναι από ποιον δόθηκε η πληροφορία ετεροχρονισμένα, αφού όλα είχαν τελειώσει από την πλευρά του ακυρωτικού ελέγχου, και αν γνώριζε την αλήθεια στις 27-1-2006. Σας ενημερώνουμε προκαταβολικά ότι γνώριζε απολύτως την αλήθεια.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s