vasilinos.wordpress.com
Κάποιοι φορείς κατάφεραν με ενέργειές τους, ώστε η Unesco να ανακηρύξει το έτος 2016-2017 ως έτος Αριστοτέλη. Έτσι αρχίζουν οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι ομιλίες, τα παραδοσιακά γεύματα, οι ξεναγήσεις. Όλα αυτά γίνονται λόγω της επετείου των 2400 ετών από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου.
Εφ’όσον ο Αριστοτέλης έχει χαρακτηρισθεί από την παγκόσμια κοινότητα ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών (και για να αναφέρουμε την προσφορά του στον πολιτισμό της ανθρωπότητας χρειάζονται τόμοι βιβλίων), και αναγνωρίζεται επισήμως από την Unesco και τον τιμά παγκοσμίως (μετά από αίτηση των φορέων), διερωτώμαι, λοιπόν, αυτοί οι φορείς γιατί δεν υποβάλουν επίσης αίτηση στην Unesco, ώστε η γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, να αναγνωρισθούν ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς; Τα Αρχαία Στάγειρα είναι αρχαιολογικός χώρος με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική και ανθρωπολογική αξία.
Τη γενέτειρά του, τα Αρχαία Στάγειρα, ο οικουμενικός κάτοικός της Αριστοτέλης, τη συνέδεσε με την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό και έδωσε στη γενέτειρά του οικουμενική αξία, καθώς τα Αρχαία Στάγειρα αποτελούν πλέον τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Ποια είναι η δυσκολία και απουσία μιας τέτοιας αιτήσεως; Μήπως ότι ένα μεγάλο μέρος των Αρχαίων Σταγείρων βρίσκεται στον χώρο του εργοστασίου εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα; Είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται ούτε ακόμα και στους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη, να επισκεφθούν ελεύθερα αυτό τον αρχαιολογικό χώρο; Είναι δυνατόν να είναι εγκαταλελειμμένος ο αρχαιολογικός χώρος τον Αρχαίων Σταγείρων και να αφήνεται να καταστραφεί; Όπως λένε οι αρχαιολόγοι επιστήμονες, η παράδοση λέει ότι τα λείψανα του μεγάλου φιλοσόφου, τοποθετημένα σε ασημένια υδρία, έχουν ενταφιασθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, πιθανότατα στον χώρο της αρχαίας αγοράς που σήμερα έχει εντοπισθεί.
Aρχαία αγορά
Αγαπητοί φορείς, αυτή τη χρονική στιγμή που εορτάζετε τα 2400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη, τουλάχιστον έχετε υποβάλει μια αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να προβούν στη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της γενέτειρας του Αριστοτέλη; (εάν έχετε υποβάλει, παρακαλούμε να τη δημοσιεύσετε). Εάν όμως δεν έχετε υποβάλει, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν επιθυμείτε έστω την απλή ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού χώρου; Ποιος φοβάστε μη βλαφθεί από την ανάδειξη αυτής της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;
Το καλοκαίρι κάποιοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων και σε σχετική ερώτηση προς τους υπευθύνους, έλαβαν την απάντηση: «Εδώ δεν μας δίνουν 400 ευρώ για την αγορά ενός χλοοκοπτικού, ώστε να κόβουμε τα χόρτα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, για να μην κινδυνεύουν οι επισκέπτες από τα φίδια».
Αγαπητοί μας φορείς, εντός των ορίων του Δήμου, ο οποίος φέρει το όνομα του οικουμενικού ανθρώπου Αριστοτέλη, η αρχαιολογία εργάζεται εδώ και χρόνια μόνο στα παλαιά Σιδηροκαύσια και αγωνίζεται ασταμάτητα για την αναστήλωση και ανάδειξη των λουτρών του Τούρκου Μαδέμ Αγά.
Λουτρά Μαδέμ Αγά
Όσο στον Δήμο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, κανείς σας δεν ασχολείται με την ανάδειξη της γενέτειρας του σπουδαίου φιλοσόφου, αλλά αντιθέτως υπάρχει επιμέλεια ανάδειξης των λουτρών του Τούρκου Μαδέμ Αγά, όσες διημερίδες κι αν κάνετε, όσα παραδοσιακά γεύματα, θα εξακολουθεί η προαναφερθείσα έμπρακτη σταθερή πολυχρόνια αυτή συμπεριφορά να αποτελεί προσβολή προς το πρόσωπο του Αριστοτέλη. Δυστυχώς έτσι, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι Μαδέμ Αγάς μας πρέπει και όχι Αριστοτέλης. Οι περιστασιακές εκδηλώσεις, οι διημερίδες, τα παραδοσιακά γεύματα, τα πανηγύρια και οι ομιλίες δείχνουν ότι είναι μάλλον για τη δική μας προσωπική προβολή.
Φρονούμε, λοιπόν, ότι έμπρακτη τιμή προς το πρόσωπο του Αριστοτέλη, θα αποτελεί το γεγονός:
1) Να υποβληθεί αμέσως αίτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να αρχίσουν οι ανασκαφικές εργασίες, αναστήλωση κ.λ.π., στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, Αρχαία Στάγειρα, και να μη σταματήσουν μέχρι την τελική ανάδειξή της. Εάν το δημόσιο λόγω κρίσης δεν δύναται να ανταποκριθεί οικονομικά, μπορεί να ανατεθεί σε ξένο αρχαιολογικό ινστιτούτο, όπως γίνεται σε τόσες άλλες περιοχές της Ελλάδος.
2) Με την ευκαιρία της παγκόσμιας τιμής στο πρόσωπο του Αριστοτέλη, να υποβληθεί αίτηση στην Unesco, ώστε να ανακηρυχθούν τα Αρχαία Στάγειρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δεδομένου ότι είναι χώρος με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική και ανθρωπολογική αξία. Ο οικουμενικός τους κάτοικος τα συνέδεσε με την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό, τους έδωσε οικουμενική αξία και επάξια αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
3) Να κατατεθεί αίτηση για τη δημιουργία ενός μουσείου στον Δήμο μας προς τιμήν του Αριστοτέλη, όπου να φυλάσσονται όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα Αρχαία Στάγειρα (και όχι μόνο, αλλά και από την Αρχαία Άκανθο, την Αρχαία Σάνη, την Αρχαία Ουρανούπολη, τη Μεγάλη Παναγία, Σκουριές κ.λ.π.) και να μη φυγαδεύονται στα μουσεία Πολυγύρου, Θεσσαλονίκης, Αθηνών κ.λ.π. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψηφίσει νόμο που να δικαιολογεί ένα μουσείο προς τιμήν του Αριστοτέλη στη γενέτειρά του και στο Δήμο, ο οποίος φέρει το όνομά του. Εάν δεν μπορεί ούτε αυτό να πράξει, τότε είμαστε άξιοι υπήκοοι του Μαδέμ Αγά!