10.000 σάντουϊτς ή 20.000 Έλληνες;

vasilinos.wordpress.com

arxiki.-webjpg

Εχθές και με τη βοήθεια του επιχειρηματία κ. Αθανασίου Πουρσαλίδη, μεταφέραμε για μία ακόμα φορά τα αγαθά στην Ειδομένη και η εικόνα που συναντήσαμε ήταν η ίδια, για την οποία σας γράφουμε όλο αυτό το διάστημα. Μαζί με τις Μοναχές του Ησυχαστηρίου μας ξεφορτώσαμε τα αγαθά.

6-20120629_162-web

DSC-0151-SAKIS-web

DSC_0152-web

Εν συνεχεία με τη βοήθεια πάλι των μοναζουσών και του Πνευματικού του Ησυχαστηρίου, εμείς οι ίδιοι μοιράσαμε στους χιλιάδες πρόσφυγες τα αυγά, τα τοστ, τα νερά κ.λ.π.

DSC_0197-web

DSC_0261 τοστ-web

DSC_0171-web

DSC_0207-web

DSC_0232-web

Αμέσως σχηματίσθηκε η ατελείωτη ευλαβική, υπομονετική ουρά και οι πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα ήσυχα έλαβαν το προϊόν της αγάπης των φιλότιμων Ελλήνων.

DSC_0233-web

DSC_0088-web

DSC_0189-web

DSC_0187-web

DSC_0196-web

Οι μικροί εθελοντές μας που παρασκεύασαν τα τοστ, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες ακόμα και με τους άνδρες των ΜΑΤ της Ειδομένης, δηλωτικές του ειρηνικού κλίματος που επικρατούσε στην περιοχή, παρά τα όσα μετέδιδαν τα τηλεοπτικά κανάλια.

20120629_171835-web

20120629_171910-web

Οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κατακλυσθεί πλέον από σκηνές προσφύγων

20120629_172345-web

20120629_173638-web

και είναι γεγονός, ότι όπως προ καιρού σας έχουμε ενημερώσει, οι κυβερνώντες πυρετωδώς εργάζονται να βρεθεί τρόπος που θα καταφέρουν να κενώσουν την Ειδομένη, για να μην βλάπτεται η εικόνα των Ευρωπαίων, και να μην αισθάνονται την ανάσα των προσφύγων στα σύνορα. Όποιες προσπάθειες κι αν έκαναν με τα διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια, δεν κατάφεραν κάτι κι έτσι πρέπει πλέον να εφεύρουν άλλες μεθόδους. Ήδη διασπείρεται η διχόνοια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, ήδη γίνεται λόγος για παρακώλυση των συγκοινωνιών στον σιδηρόδρομο, ήδη ορισμένοι που απελπισμένοι αποφασίζουν να πάνε στα hot spots έρχονται αντιμέτωποι με τους άλλους που κάνουν απεργία πείνας για να ανοίξουν τα σύνορα.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται ποτέ να απαιτήσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων, δεν θα απαιτήσουν ποτέ να ανοίξουν τα σύνορα, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες, δεν θα απαιτήσουν ποτέ να επιβληθούν κυρώσεις στα Σκόπια και στους δορυφόρους της Αυστρίας, γιατί δεν τηρούν τις διεθνείς συνθήκες περί των προσφύγων. Τα σύνορα στα Σκόπια όμως, θα παραμένουν ανοικτά για όσους θέλουν να πάνε στο καζίνο, ενώ θα παραμένουν κλειστά για τις ταλαίπωρες ψυχές των προσφύγων. Εκείνο μόνο που θα απαιτήσουν ακόμα και με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής, είναι να πάψουν οι φιλότιμοι πρόσφυγες της Ειδομένης να παραμένουν στα σύνορα, να πάψουν να επιμένουν να μην επιβαρύνουν άλλο την Ελλάδα, και με κάθε τρόπο θα τους εξαναγκάσουν να σταματήσουν να διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, τα οποία είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συμβάσεις.

Αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα έπρεπε να εκδιώκονται οι πρόσφυγες από την Ειδομένη, αλλά θα έπρεπε όλη η Ελλάδα να πάει να διαδηλώσει στην Ειδομένη και να απαιτήσουμε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, να τηρηθούν οι διεθνείς Συνθήκες, να επιβληθούν κυρώσεις στα κράτη που κλείνουν τα σύνορά τους και τελικά να ανοίξουν τα σύνορα. Εάν οι πρόσφυγες ΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ να μείνουν στην Ελλάδα, οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται θα είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες· όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε υπεύθυνοι.

Να τα βάλουν οι «αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί» με τον ΟΗΕ; δύσκολο· να τα βάλουν με την Ε.Ε; δύσκολο· με το ΝΑΤΟ; δύσκολο· με τα Σκόπια; δύσκολο. Ας τα βάλουν λοιπόν, με τους δυστυχισμένους πρόσφυγες, που «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».

Οι πρόσφυγες της Ειδομένης δεν μας ζητούν ούτε το τυρί, ούτε το αυγό, ούτε το ψωμί μας. Θέλουν μόνο τη βοήθειά μας ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, τα κατοχυρωμένα από τις διεθνείς Συνθήκες και να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να μην μας επιβαρύνουν άλλο. Μπορούμε άραγε αντί να πάμε 10.000 σάντουϊτς στην Ειδομένη, να πάμε 20.000 Έλληνες να διαδηλώσουμε μαζί τους, ώστε να γίνουν σεβαστά τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και να ανοίξουν τα σύνορα; Αν όχι, όλοι οι φόβοι κάποιων, δικαίως λόγω απάθειας θα επιβεβαιωθούν.

προσφυγες web

20120629_180650-web

Προσεχώς θα ενημερώσουμε τους εθελοντές μας για την επόμενη αποστολή στην Ειδομένη, αν προλάβουμε τις εξελίξεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s