ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ «ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ»

vasilinos.wordpress.com

37-web

Στην Αθήνα στις 21 Απριλίου και ώρα 19.00 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας), θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από κάτω» του έγκριτου δ/ντη φωτογραφίας και βραβευμένου σκηνοθέτη, κ. Τάκη Μπαρδάκου.

Όταν όλοι εμείς ακούγαμε τις φωνές των ΜΜΕ, των Ελλήνων πολιτικών, των στυγνών τοκογλύφων ευρωπαίων δανειστών, ο Τάκης Μπαρδάκος αφουγκραζόταν με μεγάλη προσοχή τον πόνο και τις κραυγές των θυμάτων των μνημονίων, τις οποίες κατέπνιγαν και απέκρυβαν τα ΜΜΕ και δεν πρόβαλαν τις εικόνες εξαθλίωσης, για να μη θιχθούν οι ισορροπίες των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ο φωτογραφικός φακός του κατέγραφε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η ελληνική φιλότιμη ψυχή του προσπαθούσε να μεριμνά ταυτόχρονα πού θα βρίσκουν λίγο φαγητό οι πτωχοί άνεργοι και άστεγοι συμπολίτες μας.

Οι πτωχοί της Αθήνας διαμαρτύροντο την περίοδο 2012-2015 ότι κανείς δεν τους ακούει, κανείς δεν προβάλλει τη δυστυχία τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι «αναίσθητοι» πολιτικοί και τοκογλύφοι δανειστές. Όταν η πατρίδα γύριζε την πλάτη στους φτωχούς και τους νεόπτωχους, στους άστεγους, στους ανέργους, στους απελπισμένους, η φιλότιμη ψυχή του Τάκη αφουγκραζόταν τον πόνο τους και τον κατέγραφε με τον φακό του, με σκοπό αυτές τις αληθινές φωνές και σκηνές πόνου να τις προβάλει παντού με ένα ντοκιμαντέρ, με σκοπό έστω και τώρα να τις ακούσουμε.

Αυτές οι φωνές είναι κραυγές 2 εκατ. ανέργων, είναι οι κραυγές πάνω από πέντε χιλιάδων ανθρώπων, που έδωσαν τέλος σ’αυτή τη ζωή κόλαση που τους προσφέραμε, είναι οι κραυγές χιλιάδων αστέγων που ποτέ δεν θελήσαμε να αφουγκρασθούμε, με αποτέλεσμα οι φωνές που έχουμε επιλέξει να ακούμε, να οδηγούν όλους μας στον δρόμο της «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ». Ο Τάκης Μπαρδάκος προβάλλει τη φωνή της αλήθειας που συστηματικά μας απέκρυβαν.

Οι Αθηναίοι πρέπει να δημιουργήσουν το αδιαχώρητο στην πρεμιέρα της ταινίας, και έστω και τώρα επιβάλλεται να αφουγκρασθούμε τον πόνο των συμπολιτών μας, μέσα από αυτό το υπέροχο ντοκιμαντέρ.

Ακούστε τα θύματα της κρίσης, διότι εδώ που φθάσαμε, φθάσαμε διότι δεν ακούσαμε αυτές τις ειλικρινείς φωνές των νεόπτωχων. Οι περισσότεροι δυστυχώς έχουν επιλέξει να ακούνε τις φωνές των ΜΜΕ, των διεφθαρμένων πολιτικών και των στυγνών τοκογλύφων εταίρων μας δανειστών.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο 18ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εκείνο που έχει χαραχθεί στην μνήμη μου από την ταινία, είναι η σκηνή με έναν νεαρό Πακιστανό μετανάστη, ο οποίος βιώνοντας την εξαθλίωση στο Πακιστάν, διηγείται ότι ξεκίνησε με τα πόδια από το Πακιστάν και διανύοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθει στην Ελλάδα του ευρώ και της πολιτισμένης Ευρώπης, διηγείται ότι εδώ που ήρθε δεν έβρισκε δουλειά όπως κι οι Έλληνες, δεν είχε να φάει όπως χιλιάδες νεόπτωχοι Έλληνες και έτρωγε μαζί με τους Έλληνες στα συσσίτια και από την «κοινωνική κουζίνα» και διηγείται ότι δεν είχε σπίτι αλλά κοιμόταν μαζί με τους χιλιάδες άστεγους Έλληνες. Τελειώνοντας τη διήγησή του, έχοντας διαπιστώσει ότι και οι Έλληνες είναι άνεργοι, πεινάνε, είναι άστεγοι, τελειώνει εκφράζοντας τη συμπάθειά του στους Έλληνες, λέγοντας: «Έλληνες, σας αγαπώ».

Προτρέπουμε τους Αθηναίους φίλους μας να μη χάσουν την ευκαιρία να αφουγκρασθούν την «Αθήνα από κάτω».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s