“H αγάπη δεν αγοράζεται…”

vasilinos.wordpress.com

arxiki-web-3

Εχθές Σάββατο 16 Απριλίου 2016 μεταβήκαμε με τους εθελοντές μας στην Ειδομένη, μεταφέροντας τα προϊόντα της αγάπης μας στα προσφυγόπουλα, χιλιάδες βρασμένα αυγά κ.λ.π. Επίσης επειδή την προηγούμενη φορά οι πρόσφυγες μας είχαν ζητήσει παιδικά ρούχα, τους πήγαμε εχθές αρκετά κιβώτια με παιδικά ρούχα και επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον ρουχισμό (δεν αναλαμβάνουν κάποιες Μ.Κ.Ο. τη διανομή), αναγκάσθηκαν και τα διένειμαν οι εθελοντές μας.

Η εικόνα της Ειδομένης ήταν απολύτως γαλήνια· θύμιζε ειρηνικό καλοκαιρινό κάμπινγκ. Προφανώς η γαλήνη οφείλετο στο ότι όλα τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι ήταν απασχολημένοι στη Λέσβο με την επίσκεψη στο νησί του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου και του Πάπα Φραγκίσκου, που κατέχει την εξουσία του κρατιδίου του Βατικανού.

Μεταβήκαμε και στον καταυλισμό που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν φθάσουμε στην Ειδομένη, όπου κι εκεί οι πρόσφυγες έμπαιναν στη σειρά με απόλυτη τάξη, για να πάρουν το πρωινό τους, τοστ, αυγά κ.λ.π. και παντού υπήρχε απόλυτη τάξη, ηρεμία και ασφάλεια.

 

Η ζωή στην Ειδομένη συνεχίζεται κανονικά, έχει δημιουργηθεί και πρόχειρο σχολείο, καθώς και «εργαστήρια» κατασκευής χειροποίητης αραβικής πίτας, όπως με το κάτωθι βίντεο αποδεικνύεται.

Όλο αυτό το διάστημα κάποιοι προσπάθησαν να προσδώσουν στην περιοχή ένα πνεύμα φόβου. Άλλος έστειλε πολεμικά ελικόπτερα και αεροπλάνα για να κάνει επίδειξη δύναμης, τι δεν ακούσαμε για ασφάλεια, αντι-τρομοκρατική, για εξονυχιστικούς ελέγχους, για συλλήψεις. Εμείς πήγαμε και όντως στη γέφυρα πριν την Ειδομένη μας σταμάτησαν, αλλά μόλις είδαν ποιοι ήμασταν, μας ευχήθηκαν: «Πάτε στο καλό και συνεχίστε το έργο σας». Συνεπώς οι φιλότιμοι Έλληνες που βοηθούν, πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν χωρίς να φοβούνται. Οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα προς τους πρόσφυγες της Ειδομένης το καθαρά ανθρώπινο πρόσωπό τους, γι’αυτό και οι πρόσφυγες τους συμπαθούν και γι’αυτό και τα ΜΜΕ προσπαθούν να τους κατηγορούν ότι κάθονται ως απαθείς θεατές. Μάλιστα τους εθελοντές μας, όχι μόνο δεν τους εμποδίζουν να προσεγγίσουν στην Ειδομένη, αλλά και μέσα στα περιπολικά τους αφήνουν να μπουν…

web-120530

web-120627

web-120540

Θέλουμε να ενημερώσουμε λακωνικά ότι αρκετοί Σύριοι έχουν ζητήσει να βαπτισθούν χριστιανοί. Εχθές στην Ειδομένη χαρήκαμε, διότι αδελφοί από τα Γιαννιτσά κατηχούσαν αθόρυβα Σύριους που έχουν ζητήσει να γίνουν χριστιανοί. Η τάση των Συρίων να βαπτισθούν, σαφώς έχει να κάνει και με την αγάπη που βλέπουν να τους παρέχουν οι φιλότιμοι Έλληνες χριστιανοί, παρ’ότι οι Έλληνες υφίστανται τα πάνδεινα κάτω από τα ανήλεα αισθήματα των στυγνών ευρωπαίων τοκογλύφων δανειστών (κατά τα άλλα, εταίρων μας).

Τι δεν ακούσαμε αυτό το διάστημα για τους κατοίκους του χωριού της Ειδομένης, τι δεν μας έδειξαν τα τηλεοπτικά κανάλια. Επειδή εχθές είχαμε λίγο χρόνο, είπαμε να συναντήσουμε και να μιλήσουμε με τους μόνιμους κατοίκους της Ειδομένης. Βρήκαμε λοιπόν, την κα Παναγιώτα Βασιλειάδου, μόνιμη κάτοικο της Ειδομένης, καθίσαμε στη βεράντα της και τη συζήτηση που ακολούθησε, την καταγράψαμε στο βίντεο και σας την προσφέρουμε παρακάτω όπως είναι, με αμοντάριστα πλάνα.

Η κα Παναγιώτα περίπου δύο μήνες τώρα φιλοξενεί στο σπίτι της πέντε πρόσφυγες, τους κοιμίζει, τους ταϊζει κ.λ.π. Η κα Παναγιώτα δεν φοβάται, μόνο αγαπάει και μας είπε: «Παιδιά μου, η αγάπη δεν αγοράζεται, δίνεται από όποιον την έχει». Η ίδια μας διηγήθηκε ότι οι γονείς της ήταν από την Τραπεζούντα και ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, μη γνωρίζοντας ελληνικά. Τα υπόλοιπα δείτε στο παρακάτω βίντεο να τα διηγείται η ίδια με ελληνική αρχοντιά.

 

Οι εθελοντές μας ετοιμάζουν την επόμενη αποστολή για την Ειδομένη, για την οποία θα σας ενημερώσουμε εντός των ημερών. Λόγω Μεγάλης Εβδομάδος, Πάσχα και υπολοίπων εορτών, θα γίνει αναγκαστική «ανακωχή» της αγάπης μας. Αυτή η αποστολή που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, θα είναι η τελευταία πριν το Πάσχα και ίσως και για μετά το Πάσχα.

Υ.Γ.: Παραθέτουμε κάτωθι δύο τηλεοπτικά στιγμιότυπα.

kids-web-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s