«… Κι οι ουρανοί τα διαμάντια μας»

vasilinos.wordpress.com

Ο Γεώργιος Καλύβας, ένας φιλήσυχος, καλόκαρδος και χαρίεις άνθρωπος, ήταν ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος των Σκουριών. Είχε ένα μικρό σπίτι σε ένα μεγάλο κτήμα στο υδατόρεμα Καρατζά.

 Ήταν ένας συνειδητός βιοκαλλιεργητής, ο οποίος στο κτήμα του παρήγαγε κάστανα, καρύδια, ακτινίδια, κεράσια και ένα μέλι δάσους μοναδικό!

Η ζωή του ήταν ασκητική, ζούσε μόνος του στην ησυχία του δάσους, λιτοδίαιτος και πάντοτε με ευχάριστη διάθεση δεχόταν όλους μας και μας φίλευε με τα φτωχικά του αγαθά, που με πολύ μεράκι και κόπο καλλιεργούσε.

Ο Γιώργος δεν απέκτησε οικογένεια. Οι «οικιακοί» του Γιώργου ήταν τα ζαρκάδια, τα αγριογούρουνα, οι λύκοι, τα τσακάλια, τα σκιουράκια και τα αηδόνια.

Όμως, όλα άλλαξαν για τον Γιώργο, όταν άρχισε να υλοποιείται η καταστροφική επένδυση των Σκουριών, το φράγμα Καρατζά με τα μεταλλευτικά απόβλητα που σχεδιάστηκε να γίνει ακριβώς στο σύνορο του βιολογικού του κτήματος. Η ζωή του ήταν απόλυτα συνυφασμένη με το βιολογικό κτήμα του· και δυστυχώς την απόλυτη ησυχία διαδέχθηκε η θορυβώδης καταστροφή: άρχισαν οι μπουλντόζες την καταστροφή, ενώ τα αλυσοπρίονα εξαφάνιζαν το πανέμορφο δάσος Καρατζά. Πλέον για τον φιλήσυχο Γιώργο ήταν θέμα χρόνου να διακοπεί η εγκαταβίωσή του εκεί. Όλο το τελευταίο διάστημα η ψυχή του Γιώργου είχε υποκύψει στη θλίψη, το άγχος και στο αδιέξοδο, βλέποντας την καταστροφή που συνεχιζόταν ασταμάτητα.

Όταν τελευταία, τον επισκεπτόμασταν, γινόμασταν δέκτες της ανυπέρβλητης στενοχώριας του που έγινε πιο έντονη, μετά και από τις δικαστικές διαμάχες που είχε με την εταιρεία (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), όπου πλέον εκαλείτο να πληρώνει δικηγόρους κ.λ.π. από τα μηδαμινά έσοδά του.

Όπως ήταν φυσικό, η φιλότιμη και ευαίσθητη καρδιά του άρχισε να δείχνει σημάδια κούρασης και άρχισε να «προβληματίζεται». Η καρδιά του Γιώργου είχε πάρει σταθερά την απόφαση να μην εγκαταλείψει τον Καρατζά, αρνήθηκε χρήματα που του προσφέρθηκαν για να πωλήσει το κτήμα του, και σήμερα “αρνήθηκε” κι αυτή την ίδια τη ζωή, όπως πλέον του προσφερόταν μέσα στα απόβλητα της ανάπτυξης. Η ευαίσθητη καρδιά του δεν άντεξε εχθές όλο αυτό το βάρος που κατέβαινε στο κτήμα του από το φράγμα Καρατζά. Αναχώρησε για την χώρα των Αγγέλων.

Πριν λίγο καιρό ο Τάκης μας, σήμερα ο Γιώργος μας. Τελικά από ό,τι φαίνεται, αποφάσισαν από κοινού οι… Καναδοί να “πάρουν” τον χρυσό κι οι ουρανοί τα… «διαμάντια» μας.

Φίλε, αδελφέ και συναγωνιστή μας, Γεώργιε, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Η αγαθή σου θύμηση θα είναι για πάντα στις καρδιές μας. Ας είναι Αιωνία η μνήμη σου.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s