“Βοrder Souls – Ψυχές των Συνόρων”, 7 Μαρτίου 2018 στις 5.30 μ.μ.

vasilinos.wordpress.com

Στις 7 Μαρτίου 2018 στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα “Τώνια Μαρκετάκη”, που βρίσκεται στην Δ΄ αποθήκη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και ώρα 5.30 μ.μ., προβάλλεται το κοινωνικό και ανθρωπιστικό ντοκιμαντέρ του έγκριτου Έλληνα σκηνοθέτη Τάκη Μπαρδάκου, με τίτλο: “Border Souls” (Ψυχές των Συνόρων).

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ έκανε επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα τον Οκτώβριο 2017, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (New York City Greek Film Festival).

Tον Ιούλιο 2017 έλαβε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Παρισιού, το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Επελέγη από το “Planet Film Festival” της Βαρκελώνης. Επίσης έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ του Άμστερνταμ για το 2018.

Συμμετείχε στο 11ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδος στις 23-11-2017 και έλαβε δύο βραβεία: α) το βραβείο φωτογραφίας και β) την τιμητική διάκριση της κριτικής επιτροπής· έχει πολλές προσκλήσεις από διάφορες χώρες. Προσφάτως κλήθηκε για να προβληθεί –κα προβλήθηκε- σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής, στο πανεπιστήμιο Υale University.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ “Βοrder Souls”, είναι ταινία ανεξάρτητη, που οικονομικά στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική κοινωνία και την ομογένεια της Αμερικής. Είναι ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργηθεί από φιλότιμη εθελοντική εργασία.

Το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται το ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων, που οι ελπίδες τους θάφτηκαν στα σύνορα με τα Σκόπια, στην Ειδομένη. Εκεί οι Ευρωπαίοι έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο (όπως συνεχίζουν να το δείχνουν και στους Έλληνες, με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων). Στα χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που τους έκλεισαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί και Ευρωπαίοι μέσα στη βαρυχειμωνιά, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής άνοιξαν τις καρδιές τους (οι οποίοι και αυτοί αγωνίζονται λόγω της καταστροφικής εξόρυξης, να μη γίνουν πρόσφυγες από τον τόπο τους).

Η ευαίσθητη και φιλότιμη καρδιά του σκηνοθέτη Τάκη Μπαρδάκου, κατέγραψε όλο αυτό το σκηνικό και θέλησε να αποτυπώσει αυτό το γεγονός: «όταν κάποιοι κλείνουν τα σύνορα, κάποιοι άλλοι –και αυτοί σε ανάγκη ευρισκόμενοι- ανοίγουν τις καρδιές τους».

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε το εν λόγω ντοκιμαντέρ. Ενημερώνουμε ότι όσοι θέλετε να μεταβείτε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 από Βόρεια Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να συνεννοηθείτε για να κλείσετε θέση σε λεωφορείο, στο τηλέφωνο 6946-535315 της κας Σούζης Μοσχοπούλου εκ Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής (οι ενδιαφερόμενοι παρακαλείσθε άμεσα να επικοινωνήσετε). Η τιμή για το λεωφορείο (για Θεσσαλονίκη και επιστροφή), ανέρχεται σε  6 ευρώ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s