ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

vasilinos.wordpress.com

To παρακάτω ανέκδοτο είναι παρμένο μέσα από δικογραφία.

 Σε έναν ανακριτή που διεξήγαγε προανάκριση, κατήγγειλαν οι αντίδικοι ότι μία μάρτυρας που την κάλεσε να εξετασθεί ενόρκως, εμπίπτει στο άρθρο 210 Κ.Π.Δ. περί μαρτύρων διανοητικά-ψυχικά ασθενών και ότι δεν πρέπει να την εξετάσει. Δεδομένου ότι η εκτίμηση της διανοητικής κατάστασης του μάρτυρα ανήκει στην κυριαρχική κρίση του ανακριτή και δυσκολευόμενος ο ανακριτής να αποφασίσει, πήγε στον διευθυντή μιας ψυχιατρικής κλινικής και του λέει: «Γιατρέ, όταν σας φέρουν ένα άτομο εδώ για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, τι ακριβώς κάνετε ώστε να διαπιστώσετε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι διανοητικά και ψυχικά ασθενής;» Ο ψυχίατρος  του απαντά: «Κύριε ανακριτά, αυτό που ζητάτε είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο· την διαπίστωση την κάνω με ένα απλό τεστ, το οποίο διαρκεί μόνο ένα λεπτό. Ελάτε μαζί μου να σας δείξω αυτό που κάνω».

Τον πήρε και τον οδήγησε στον χώρο ενός μπάνιου και του λέει: «Γεμίζω κ. ανακριτά, αυτήν εδώ την μπανιέρα με νερό μέχρι πάνω. Τοποθετώ εδώ δίπλα ένα κουταλάκι του γλυκού, ένα φλυτζάνι του τσαγιού και έναν πολύ μεγάλο κουβά, και ρωτώ τον εξεταζόμενο: Αν σου έδινα τώρα εντολή να αδειάσεις την μπανιέρα, με τι θα την άδειαζες; Με το κουταλάκι του γλυκού, με την κούπα του τσαγιού ή χρησιμοποιώντας τον μεγάλο κουβά;»

 Γυρνάει τότε ο ψυχίατρος στον ανακριτή και τον ρωτά: «Εσείς,κύριε ανακριτά, ως λογικός που είσθε, τι θα πράττατε αν ήσασταν στη θέση του εξεταζόμενου;». Ο ανακριτής απαντά: «Μα φυσικά, γιατρέ, τον μεγάλο κουβά θα χρησιμοποιούσα». Τότε ο ψυχίατρος τον κοιτά με προσοχή και του λέει:  «Παρακαλώ, πρέπει να περάσετε στον θάλαμο 13 για νοσηλεία, διότι ο λογικός άνθρωπος απλά θα έβγαζε την τάπα της μπανιέρας και θα έφευγε μόνο του το νερό, όπως το έχει κάνει ο κατασκευαστής».

(Φυσικά αν η μάρτυρας απαντούσε «με το φλυτζάνι» και ο ανακριτής «με τον κουβά», είναι προφανώς μικρή η διαφορά για τους αιτούντες αντιδίκους).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s