Oι εκλογές…, η αποχή… και ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

vasilinos.wordpress.com

 Είναι τοις πάσι κατανοητό ότι οι κυβερνώντες τα κοινά, είτε το θέλουμε είτε όχι, επηρεάζουν την τοπική μας κοινωνία και διαμορφώνουν την ποιότητα της προσωρινής αυτής επίγειας διαβίωσής μας. Ως εκ τούτου, το πνεύμα της Δημοκρατίας επιβάλλει να ασκήσουμε ΟΛΟΙ μας το εκλογικό μας καθήκον, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη που μας αναλογεί για τις επιλογές μας και το μέλλον του τόπου μας.

Είναι διάχυτη η πικρία, η δυσφορία και η απογοήτευση ημών των πολιτών από τις εν γένει μέχρι τώρα επιλογές μας· και από πολλούς υπάρχει δικαιολογημένα μία διάθεση να μην ασκήσουν την σύμφωνα με τον νόμο εκλογική τους υποχρέωση (και όχι απλό δικαίωμα), με την πρόφαση: «Τι να ψηφίσω; ΄Ολοι ίδιοι είναι».

Με αυτή την νοοτροπία όμως, έφθασαν λ.χ. στην Αμερική να ψηφίζει το 30% των πολιτών· και ποιο το αποτέλεσμα της αποχής εκ μέρους της διαμαρτυρόμενης πλειοψηφίας; Απλά με την στάση αυτή, αφήνουν τους λίγους “εν λευκώ” πλέον να κάνουν «κουμάντο» στους πολλούς, μόνο και μόνο διότι πλέον αυτοί οι λίγοι είναι οι απομείναντες ενεργοί πολίτες. Έτσι η πλειοψηφία των πολιτών απενεργοποιείται προς όφελος των χειρότερων επιλογών, μιας μικρής μειοψηφίας.

Φρονούμε, λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση πάνω από όλα πρέπει να είμαστε νομοταγείς πολίτες και να σεβόμεθα τον νόμο περί άσκησης της εκλογικής μας υποχρέωσης.

Κατά δεύτερον, οι υποψήφιοι ακόμα κι αν είναι όλοι ίδιοι (αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις υποψηφίων που έχουν αγνά κίνηρα και ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου τους) –ακόμα όμως κι αν είναι όλοι ίδιοι- είναι ίδιοι διότι εμείς είμαστε όλοι ίδιοι, και αυτοί είναι τα παιδιά των δικών μας οικογενειών, και ενεργούν όπως τα γαλουχήσαμε και τα διαπαιδαγωγήσαμε να ενεργούν. Όλοι οι υποψήφιοι ανατράφηκαν από το γάλα της Ελληνίδας μάνας και το παράδειγμα του Έλληνα πατέρα και δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι από άλλο πλανήτη. Συνεπώς, αναγκαστικά, δικαίως, με αυτούς είμαστε αναγκασμένοι να πορευθούμε.

Κατά τρίτον, σε κάθε περίπτωση, στους τόσους υποψηφίους μπορεί να μην υπάρχουν οι ιδανικοί και άριστοι, όμως υπάρχουν έστω οι χείριστοι, οι μέτριοι και οι λιγότερο κακοί. Σ’αυτή λοιπόν την περίπτωση, οφείλουμε να προσέλθουμε να ψηφίσουμε -έστω εξ ανάγκης- τον λιγότερο κατά την γνώμη μας κακό συνδυασμό και υποψήφιο, συμβάλλοντας α) στη μείωση του κακού και β) στην μη ολική επικράτηση του χείριστου κακού. Πλέον, το μη χείρον βέλτιστον!

Η αποχή και η καταπάτηση του Συντάγματος περί της υποχρεωτικής ασκήσεως του εκλογικού μας δικαιώματος, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στα πολιτικά δρώμενα. (Το άρθρο 51 §5 του Συντάγματος, ορίζει ότι: «Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική». Μάλιστα με τα άρθρα 9§5 του Νόμου 4255/2014 και 117§1 και 2 του Π.Δ. 26/2012, ορίσθηκε ότι όποιος αδικαιολόγητα δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, τιμωρείται ποινικά· άσχετα αν στην πράξη δεν εφαρμόζονται οι συνέπειες του Νόμου, όμως ο Νόμος ισχύει).

Η αποχή, λοιπόν, υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, που απαιτεί να προσερχόμεθα ΟΛΟΙ στις κάλπες, ώστε η πλειοψηφία του κυρίαρχου Λαού να αποφασίσει για την διακυβέρνηση της πατρίδος μας. Όταν λοιπόν, απέχουμε, οικειοθελώς καταπατούμε το πνεύμα της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα, και αφήνουμε την μειοψηφία να βγάζει ανενόχλητη τους χειρότερους διεθνιστές, απάτριδες, αθέους και «υπηκόους» ξένων συμφερόντων, με τις γνωστές κάθε φορά συνέπειες για όλους μας…

Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε αποχή περί το 53%. Ψήφισαν το 47% των πολιτών και επ΄αυτού του ποσοστού, κυβέρνηση εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό επί τοις εκατό περί το 18%. Στη συνέχεια αγνόησε παντελώς την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού Λαού σε πλείστα και μείζονος σημασίας θέματα. Αποτέλεσμα; Όλα αυτά που έπραξε και όλοι τα γνωρίζουμε. Έτσι πρακτικά μας υπεμνήσθη ότι δεν μπορούμε να απέχουμε παράνομα από τις εκλογές και να βοηθάμε κι εμείς ουσιαστικά μ’αυτή την στάση μας, την συντριπτική μειοψηφία, τους απάτριδες, τους διεθνιστές, τους άθεους και τους υπηρέτες ξένων συμφερόντων, να γίνουν κυβερνώντες, και όταν αυτοί αρχίζουν ως νόμιμη πλέον κυβέρνηση να διαλύουν οικογένεια, πατρίδα, θρησκεία, περιβάλλον κ.λ.π., εμείς να βγαίνουμε κατά εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι στο Σύνταγμα και αλλού. Τότε ούτε ο άθεος κυβερνήτης μας ακούει, ούτε η Εκκλησία, αλλά ούτε κι ο Θεός ο ίδιος. (Φυσικά στον εκλογικό νόμο πρέπει να αλλάξουν πολλά, διότι οδηγούν τον πολίτη σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα, και γι’αυτό πρέπει να βοηθήσουμε να βρεθούν κάποια στιγμή οι πραγματικοί και σωστοί κυβερνήτες, ώστε να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές).

Τώρα, αφού ο Θεός μας αξίωσε να διαβιούμε (εδώ) στον ευλογημένο Δήμο Αριστοτέλη, που ο μισός αποτελεί παγκόσμια πνευματική κληρονομιά (με την Αθωνική Αγία Πολιτεία του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτη, με τη γενέτειρα του Αριστοτέλη –του μεγαλύτερου φιλοσόφου όλων των εποχών- τα Αρχαία Στάγειρα, με την Αρχαία Άκανθο, με τη Μονή Ζυγού κ.λ.π.), και ο άλλος μισός έχει εξελιχθεί (λόγω του ότι το 45% της έκτασης του Δήμου έχει χαρακτηρισθεί ως μεταλλευτική περιοχή) σε τεράστιο πρόβλημα για το φυσικό περιβάλλον του Δήμου, για τα πόσιμα νερά του, για τα δάση, για τη θάλασσα, για την κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή των δημοτών μας (που αποτελεί το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον), για την αξιοβίωτη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής κ.λ.π. (είναι σαν να μάχονται σήμερα το πνεύμα του Αριστοτέλη με το πνεύμα του Μαδέμ Αγά, για το ποιο πνεύμα θα επικρατήσει στην περιοχή).

Στις εκλογές λοιπόν, κατεβαίνουν, στον Δήμο Αριστοτέλη πέντε παρατάξεις:

Η παράταξη «Ομοφωνία» είναι υπέρ της υλοποίησης του –ακόμα μη εγκεκριμένου- επενδυτικού σχεδίου της μεταλλουργίας.

Η παράταξη «Ισχυρός Αριστοτέλης», στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αμέσως μόλις ανέλαβε τη δημοτική αρχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απεφάνθη τότε ότι ο Δήμος δεν έχει καμμία… αρμοδιότητα επί των μεταλλευτικών αδειών και δραστηριοτήτων,  και επί πέντε χρόνια εμπράκτως απέδειξε την παθητική του αυτή στάση!

Η παράταξη του κ. Λαμπράκη «Συμμαχία Πολιτών για τον Δήμο Αριστοτέλη»· και αυτοί είναι υπέρ της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της μεταλλουργίας.

Η παράταξη του κ. Παπαγεωργίου «Απαλλαγή», σύμφωνη με την εδώ και πάρα πολλά έτη πάγια θέση του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», είναι κατά της υλοποίησης του μη εγκεκριμένου σύμφωνα με τον Νόμο επενδυτικού σχεδίου, διότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προτεινόμενη μέθοδος μεταλλουργίας, αφού θα είναι απόλυτα καταστροφική για την υγεία των δημοτών και το φυσικό περιβάλλον.

Δική μας ταπεινή άποψη είναι η εξής: Για το καλό της Δημοκρατίας και του τόπου μας, πιστεύουμε μετά τα ανωτέρω, ότι και οι πέντε παρατάξεις του Δήμου Αριστοτέλη πρέπει να αποτελέσουν τη νέα Δημοτική Αρχή και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες να εκπροσωπούνται, αφού και η Δημοκρατία μας σέβεται και τις μειοψηφίες. Σε έναν Δήμο με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε, είναι κατανοητό ότι χρειάζεται όλοι να συμμετάσχουν στη δημοτική αρχή, όλοι έχουν να προσφέρουν με την παρουσία τους και τις γνώσεις τους και η παρουσία όλων επιβάλλεται επιπλέον για μία σοφή εξισορρόπηση των τάσεων.

Εμείς, λοιπόν, ταπεινά ευχόμεθα οι δημότες να ψηφίσουν κατά συνείδηση, και με προτεραιότητα όχι το όποιο προσωπικό ή μικρο-κομματικό συμφέρον τους, αλλά με κριτήριο το συμφέρον του τόπου μας, της πατρίδος μας, του έθνους μας (και να θέσω και ένα «πολυτελές» για τις ημέρες μας δυσεύρετο κίνητρο:) της αγάπης τους για μια διακυβέρνηση σύμφωνα πάνω από όλα με το θέλημα του Θεού και τις αρχές και αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

Είναι δε πλέον γνωστό και «τοις εγγύς και τοις μακράν», ότι εμείς δεν είμαστε από αυτούς που πάνε «δεξιά και αριστερά». Προσπαθούμε πάντα να είμαστε με την πλευρά των «μικρών» και «αδυνάτων», οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητες ούτε να διανέμουν προεκλογικά οκτάμηνες συμβάσεις και να τάζουν υποσχέσεις μετεκλογικά υλοποιήσιμες, ούτε θέσεις εργασίας μπορούν να προσφέρουν πριν τις εκλογές ούτε οικονομική στήριξη και ισχυρούς οικονομικούς χορηγούς έχουν. Αντιθέτως, ξοδεύουν για τον τόπο τους και κάθε ευρώ που τους έχει απομείνει.

Για εμάς είναι επίσης πολύ σημαντικό οι ισχυροί να μην ισχυροποιούνται έτι περισσότερο και να καταλήγουν δυστυχώς σε «τυραννικό» καθεστώς, επιζήμιο για τον τόπο και τους πολίτες, εξυπηρετώντας μάλιστα πολλάκις αλλότρια και κομματικά συμφέροντα.

Εμείς, όπως είναι γνωστό, έχουμε μια ανθρώπινη αδυναμία σε όσους όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν και αγωνίστηκαν για τον τόπο τους (χωρίς μάλιστα ορισμένοι να είναι μέλη κάποιας θεσμοθετημένης αρχής), αλλά κυρίως διώχθηκαν ποινικά απηνώς οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους όλα αυτά τα χρόνια, συκοφαντήθηκαν πανελλαδικά με πρωτοφανή αγριότητα ως δήθεν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, και γενικώς έπαθαν πολλά και απέδειξαν διαχρονικά και εμπράκτως την αγάπη τους για τον τόπο τους. Όπως λ.χ. ο Πρόεδρος του ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, κ. Απόστολος Παπαγεωργίου, που τώρα κατεβαίνει με τον συνδυασμό «Απαλλαγή», με ευαίσθητη, αυστηρή περιβαλλοντική συνείδηση (που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο τόπος μας για την εξισορρόπηση των καταστάσεων και τάσεων), αλλά και όχι μόνο για το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και πολλών άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που επί δεκαετίες ουδείς αιρετός φρόντισε να επιλύσει και καταστρέφουν τον τόπο μας (δεν είναι ώρα να αναφερθούμε εκτενέστερα σ’αυτά).

Όπως επίσης είναι η κα Νίνα Καρίνα στο Τοπικό Μ. Παναγίας (που κατεβαίνει με τον συνδυασμό «Ισχυρός Αριστοτέλης» του κ. Τσακνή), η οποία όλα αυτά τα χρόνια είναι μαζί με τον σύζυγό της (τον μακαριστό Τάκη Κάλτσο) μπροστά σε όλους τους αγώνες για τον τόπο μας. Ο σύζυγός της διώχθηκε άδικα ως δήθεν «υπαρχηγός» της δήθεν «εγκληματικής οργάνωσης των Σκουριών» (και δικαιώθηκε μετά θάνατον και αθωώθηκε), και ο αδελφός της και αυτός εδιώχθη άδικα, συκοφαντούμενος ως δήθεν μέλος «εγκληματικής οργάνωσης» (βεβαίως κι αυτός αθωώθηκε πανηγυρικά). Και φυσικά, υπάρχει πλήθος υποψηφίων, οι οποίοι επί χρόνια αγαπώντας τον τόπο τους, με πνεύμα εθελοντισμού αγωνίζονται για το καλό του τόπου και αξίζει να ψηφισθούν, ώστε να συνεχίσουν πλέον και μέσα από την θεσμοθετημένη Αρχή να αγωνίζονται για το καλό του τόπου· και θα είναι άδικο, αν δεν τους ψηφίσουμε αυτούς.

Επίσης στη διάνοιά μου εμπίπτει η ενθύμιση του υποψήφιου δασκάλου κ. Γεωργίου Πασχαλίδη εκ της Ιερισσού (στον συνδυασμό «Ομοφωνία» του κ. Βαλλιάνου), που ως Πρόεδρος του τοπικού Ιερισσού, ο κ. Πασχαλίδης επέδειξε ένα ήθος σεβασμού και αγάπης για τον τόπο μας και τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις, αρχές και αξίες του έθνους μας, και ήταν πάντα μπροστά με θάρρος, παρρησία και ειλικρίνεια σε κάθε αγώνα για τον τόπο μας, την Μακεδονία μας, την εκκλησία μας, και πολλές φορές μάλιστα, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες λοιδορούμενος· και είναι δίκαιο να ανταμειφθεί για την αγάπη του προς τον τόπο, την πατρίδα και την Εκκλησία.

Ακόμη, η Στρατονίκη σήμερα είναι το χωριό που βρίσκεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι το χωριό που υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες μιας πολυχρόνιας εκμετάλλευσης, όπου τα σπίτια των κατοίκων, ο Ναός του Αγ. Νικολάου ρωγματιάζουν, και φρονούμε ότι είναι ανάγκη η Στρατονίκη να εκπροσωπείται στη νέα δημοτική αρχή από έναν κάτοικό της, όπως λ.χ. ο κ. Παύλος Τομέ του συνδυασμού «Απαλλαγή», με πλούσια εμπειρία και συμμετοχή στα κοινά, αφού και ως Νομαρχιακός Σύμβουλος έχει προσφέρει στον τόπο, αλλά και επί δύο τετραετίες εν συνεχεία ως δημοτικός σύμβουλος  και αντιδήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου είχε εκλεγεί, διότι οι δημότες αναγνωρίζουν το ήθος του και τους αγώνες του για την τοπική κοινωνία. Είναι και οικονόμος στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος και οι Πατέρες επί χρόνια –λόγω της ακεραιότητος του χαρακτήρα του και του ήθους- εμπιστεύονται σ’αυτόν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων της Μονής.

Κατόπιν των ανωτέρω και εν όψει, λοιπόν, των προσεχών εκλογών, ολοψύχως ευχόμεθα να ευοδωθεί ο αγώνας όλων των υποψηφίων παρατάξεων του Δήμου Αριστοτέλη, ώστε η επόμενη ημέρα να βρει και τις πέντε παρατάξεις (με την ανάλογη αριθμητική δύναμη δημοτικών συμβούλων που θα κρίνουν οι δημότες ότι πρέπει να έχουν) εντός της νέας δημοτικής Αρχής, για έναν πραγματικά ισχυρό Δήμο Αριστοτέλη, όπου θα εκπροσωπούνται όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες του. Αυτές οι εκλογές είναι τελικά το πιο αληθινό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (θέλουμε, δεν θέλουμε).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ευόδωση των αγνών προσπαθειών όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων συνδυασμών και των συμμετεχόντων σε αυτούς, και καλή φώτιση και διάκριση στους εκλογείς.

Η παρούσα δεν επέχει θέση υποδείξεως ή προτροπής, αλλά απλής έκφρασης της θεώρησής μας, σύμφωνα με το άρθρο 5§1 του Συντάγματός μας, και κατόπιν επίμονου ερωτήματος που μου θέτουν αυτές τις μέρες πολλοί γνωστοί μου. Εμείς πάνω από όλα, σεβόμεθα την κρίση, τη νοημοσύνη και τη θέληση κάθε συνδημότη μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s