Μια.. “θεϊκή” συνταγή: ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΕΣ

vasilinos.wordpress.com

Σε ένα site στο διαδίκτυο, είδα να αναρτούν κάποιοι ότι πάλι ένας «φωτισμένος Γέροντας» είπε: «Έρχεται πολύ μεγάλη πείνα και κάντε το κουμάντο σας». Το αν έρχεται πείνα, ο Θεός το γνωρίζει και θα κρίνει αν  το επιτρέψει ή όχι. Εκείνο όμως που εγώ γνωρίζω, είναι ότι παγκοσμίως έχουμε εκατομμύρια θανάτους από τη διατροφή. κυριολεκτικά θερίζουν οι παγκόσμιες επιδημίες του διαβήτη, της χοληστερίνης, του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών, των νεφροπαθειών, των…,των…

Τα θύματα που έχουμε όχι από την πείνα, αλλά από τον διατροφικό πόλεμο που διεξάγεται στις ημέρες μας, είναι ασυγκρίτως πολύ περισσότερα από τα θύματα και των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Με αυτή την κίνησή μου, σήμερα λοιπόν, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην αγάπη όλων, ότι δηλ. ο Θεός για την αγάπη τη δική μας δεν δημιούργησε το λευκό αλεύρι και όλα τα παράγωγά του, ούτε το λευκό ρύζι και τα παράγωγά του, ούτε τη λευκή ζάχαρη και τα παράγωγά της, ούτε το ραφιναρισμένο χλωριούχο νάτριο. Επίσης δεν μας έδωσε εντολή να ερωτευθούμε την πατάτα, και να μην κάνουμε χωρίς αυτή.

Υπάρχουν «θεϊκές» δημιουργίες (εννοώ τη δημιουργία των αγαθών τροφίμων και όχι τα υπό του ανθρώπου επεξεργασμένα,κατασκευασμένα τρόφιμα), υπάρχουν λοιπόν θεϊκές δημιουργίες, οι οποίες δεν ευθύνονται για τις παγκόσμιες επιδημίες του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, της χοληστερίνης, της παχυσαρκίας κ.λ.π.

Σας προσφέρω μία υγιεινή συνταγή για αφορμή προβληματισμού, αφιέρωμα σε όλους τους φίλους.

Για 6 καλές μερίδες :

1 κιλό κρέας (μοσχαρίσιο χτένι, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, όπου ανά δύο εξ αυτών να είναι μια μερίδα). Επίσης γίνεται με κατσικάκι και αρνάκι (από το μπούτι τους).

1 ½ κιλό αγκινάρες κατεψυγμένες (υπολογίστε 6 μέτριες για τον καθένα)

8 καρότα (μεγάλα), χονδροκομμένα

3 κρεμμύδια (μεγάλα), ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθος (πολύ ψιλοκομμένος)

½ ματσάκι μαϊντανός (πολύ ψιλοκομμένος)

Ξερός μάραθος (1 κ.σ.)

Δυόσμος (1 κ. γλ. ξερό) ή λίγο φρέσκο

Αλατοπίπερο (κατά το δοκούν)

1 κρασοπότηρο με λευκό κρασί (όχι ρετσίνα)

5 σκελίδες σκόρδο (μεγάλες), πολύ ψιλοκομμένες φετούλες

2 κουτάκια ζωμός λαχανικών «ΣΠΙΤΙΚΟ» της Knorr (χωρίς συντηρητικά και γλουτένη)

2 κουτάκια ζωμός μυρωδικών «ΣΠΙΤΙΚΟ» της Knorr (χωρίς συντηρητικά και γλουτένη)

Για το αυγόκομμα:

8 κρόκοι αυγών

Χυμός 4-5 λεμονιών

Εκτέλεση:

1) Στεγνώνουμε καλά το κρέας μας, και με το χαρτί κουζίνας αφαιρούμε από πάνω του κάθε ίχνος υγρασίας. Σε νταβαδάκι προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο και σε δυνατή σχετικά φωτιά σωτάρουμε το κρέας μας, γυρνώντας το συνεχώς. Όταν πάρει ωραίο χρώμα και καραμελώσει, το βγάζουμε σε μία πιατέλα.

Σ’ αυτό το βαθμό μελωμένο

2) Στο ίδιο λάδι (αφού όμως χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς προς το χαμηλό-μέτριο), ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι και το χονδροκομμένο καρότο. Τα σωτάρουμε περίπου για 10΄, έως ότου καραμελώσουν (να μην καούν, απλά να ξανθύνουν αρκετά και να μελώσουν).

Σ’αυτό το βαθμό να μελώσουν τα λαχανικά

3) Αφού γίνουν, τότε: Τοποθετούμε μέσα το κρέας μας (μαζί με όσο ζουμί έχει βγάλει στην πιατέλα μας), ρυθμίζουμε πάλι την ένταση της φωτιάς στο δυνατό και σβήνουμε με το κρασί.

 

4) Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα έχουμε βράσει νερό με τους ζωμούς λαχανικών και μυρωδικών, και το ρίχνουμε μέσα στο κρέας μας (πρέπει ίσα-ίσα να το σκεπάσει). Η ένταση της φωτιάς να είναι στο δυνατό, και όταν δούμε πως βράζει καλά, τότε γυρνάμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει. (Ανάλογα με το κρέας μας, θα χρειασθεί 1 με 1 ½ ώρα). Εάν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε μόνο βραστό, και τόσο όσο να βράσει το κρέας μας και οι αγκινάρες.

 

5) Όταν το κρέας μας θέλει γύρω στα 20΄ λεπτά για να βράσει εντελώς, τότε ρυθμίζουμε την ένταση της φωτιάς στο δυνατό και βάζουμε τις αγκινάρες μέσα, όπως είναι κατεψυγμένες (τις έχουμε βγάλει από την κατάψυξη 1 ώρα πριν).

Σ΄αυτό το σημείο βάζουμε τις αγκινάρες μας μέσα.

Όταν το φαγητό μας πάρει πάλι καλή βράση, μειώνουμε την ένταση στο μέτριο, και αφήνουμε το φαγητό περί τα 35΄ να σιγοβράσει (εάν μετά κι από το νερό που θα βγάλουν οι κατεψυγμένες αγκινάρες, δούμε ότι χρειάζεται λίγο νερό, θα προσθέσουμε λίγο βραστό, τόσο όσο να βράσουν οι αγκινάρες και να έρθει πλέον η στάθμη του ζωμού στο τέλος, λίγο κάτω από την επιφάνεια του φαγητού μας).

Όταν οι αγκινάρες γίνουν (δηλ. δεν λιώσουν, αλλά είναι «αλ ντέντε»), τότε προσθέτουμε το πολύ ψιλοκομμένο σκορδάκι μας, το αλάτι, το πιπέρι και ελέγχουμε να μην μας κολλήσει το φαγητό (κουνάμε δεξιά-αριστερά το νταβαδάκι μας και σε 3 λεπτά σβήνουμε την φωτιά μας).

6) Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε βάλει τους 8 κρόκους (μόνο) και τον χυμό των 4 ή 5 λεμονιών (ανάλογα την οξύτητα που επιθυμούμε), και με το σύρμα μας κτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι μας στο μάτι της κουζίνας μας σε μέτρια ένταση και με μια κουτάλα παίρνουμε από τον καυτό ζωμό του φαγητού και σιγά- σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς, το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Παίρνουμε όσο ζωμό μπορούμε από το φαγητό, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα διαπιστώσουμε ότι το αυγόκομμά μας πήζει. Πριν αρχίσει να κολλάει, το κατεβάζουμε.

7) Ρίχνουμε στο φαγητό μας ψιλοκομμένο τον άνηθο, τον μαϊντανό, (τον δυόσμο και τον μάραθο. αν δεν έχουμε αυτά τα δύο, δεν πειράζει), και από πάνω ρίχνουμε το μίγμα του αυγοκόμματος και ανακινούμε να πάει παντού καλά. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουρασθεί 10΄-15΄ (με το καπάκι μισάνοιχτο να φεύγει ο υδρατμός) και σερβίρουμε, με συνοδεία καλής παραδοσιακής ελληνικής φέτας, ψωμί ολικής με προζύμι (από εκείνο που έφτιαχνε η μητέρα της μητέρας… (η προγιαγιά σας), ή από εκείνο που έστελνε ο Θεός με τον κόρακα στον Προφήτη Ηλία, και καλό κρασάκι.

8) Τέλος ευχαριστούμε α) τον Κύριο και Δημιουργό μας, που μας χάρισε τόσα αγαθά να ωφελείται το σώμα μας απολαμβάνοντάς τα. (Εάν ήθελα να σας περιγράψω όλες τις ωφέλειες που προκαλούν στον οργανισμό μας όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, το καθένα ξεχωριστά, θέλαμε έναν ολόκληρο τόμο: αγκινάρες!!, καρότο!!, κρεμμύδι!!, σκόρδο!!, μαϊντανό!!, άνηθο!!, δυόσμο!!, μάραθο!!, λεμόνι!!, ελαιόλαδο!!, κρέας!!, αυγό!!). Μια συνταγή που την απολαμβάνουν όλες μας οι αισθήσεις (όραση, όσφρηση, γεύση, αφή,…), και ταυτόχρονα την απολαμβάνουν όλα τα όργανα εντός μας, από το πάγκρεας και το ήπαρ, μέχρι και το τελευταίο εκ των τρισεκατομμυρίων κυττάρων μας. και επιπλέον, τα β΄ κύτταρα του παγκρέατος δεν “διαδηλώνουν” διαμαρτυρόμενα, αλλά και η ορμόνη ινσουλίνη μας δεν ανεβοκατεβαίνει δίκην “ασανσέρ”, κι έτσι δεν απορρυθμίζεται όλο το ενδοκρινικό μας σύστημα.

β) Ευχαριστούμε τη φιλότιμη μητέρα μας που επί μισή μέρα έτρεξε για να προμηθευθεί όλα τα υλικά, και στη συνέχεια παρέμεινε ώρες όρθια για να κάνει μια δημιουργία που θα μας ευχαριστήσει και κυρίως θα μας ωφελήσει (καθώς θα μπορούσε να ρίξει μακαρόνια στην κατσαρόλα και σε 5 λεπτά να είναι έτοιμη μια μακαρονάδα), και γ) ευχαριστούμε τον πατέρα μας (πολλές φορές και την εργαζόμενη μητέρα μας), που αόκνως εργάζεται καθημερινά και μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τα διάφορα υλικά αγαθά που μας χάρισε ο Θεός.

Καλή σας όρεξη. και μην σκέπτεστε τι θα κάνετε αν έρθει πείνα… Σκεφθείτε τι ακριβώς φταίει και έχουμε στις ημέρες μας τόσες σοβαρές ασθένειες-παγκόσμιες επιδημίες. Είναι σαφές ότι μια παγκόσμια επιδημία δημιουργείται από πανανθρώπινες κοινές αγάπες, σε τρόφιμα που όλοι –σε όλο τον πλανήτη- καθημερινά χρησιμοποιούμε… (το ίδιο στην Ελλάδα, στην Αμερική, στη Γερμανία, στην Ασία, στην Αυστραλία κ.ο.κ.). Μην αναπαύεστε στην ύπαρξη των φαρμάκων της “Novartis”…. και μην σκέπτεστε τι θα κάνετε αν θα έρθει πείνα… Δείτε τι απορρυθμίζει όλο το είναι σας… και γιατί όλα τα όργανά σας φωνάζουν “βοήθεια”…

Το φάγαμε στο όμορφο Δεβελίκι με την κα Ελένη και τον κ. Μόσχο και άλλους…

Και ιδού τα αποτελέσματα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s