vasilinos.wordpress.com
Στη χρονική στιγμή που η φονική πανδημία χτυπά ανελέητα το ανθρώπινο γένος, όταν τα οργανωμένα υγειονομικά συστήματα των πλουσίων χωρών του πλανήτη καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο και δεν προλαβαίνουν να θάβουν ή να καίνε τους νεκρούς τους, ο ιός κατέφθασε και στην πτωχευμένη πατρίδα μας με το υποθηκευμένο κράτος, το προβληματικό υγειονομικό μας σύστημα και το τεράστιο και δυσεπίλυτο μεταναστευτικό ζήτημα.
Οι υγειονομικές και οι πολιτικές μας αρχές επέβαλαν σωτήρια προληπτικά μέτρα, τα οποία το 97% του λαού μας τα αποδέχθηκε αμέσως ασμένως και για τα οποία όλα τα κόμματα (απίστευτο κι όμως αληθινό!!) ομονόησαν! Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβη σε διάγγελμα, προτρέποντας εν κατακλείδι τον λαό να υπακούσει στις αρχές· το ίδιο έπραξε και ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας. Παρόλα αυτά και δυστυχώς, υπήρξαν κάποιες φωνές -εντός και εκτός της Εκκλησίας, διότι υπάρχουν και αποτετειχισμένοι-, που εξέλαβαν τα σωτήρια προληπτικά μέτρα για την υγεία και τη ζωή των πολιτών ως παρόμοια -φευ!!- του διατάγματος του Διοκλητιανού, που κίνησε διωγμό κατά των χριστιανών! Αυτή όμως η επιπόλαιη και αδιάκριτη πνευματικά στάση τους, είχε ως αποτέλεσμα να παρασέρνουν απλούς πιστούς, να εκθέτουν την υγεία και τη ζωή των τελευταίων σε κίνδυνο και να τους προτρέπουν έμμεσα σε αποστασία και σε αναρχία, αφού τεχνηέντως τους δημιουργούσαν τον ψυχαναγκασμό, ότι δήθεν θα ηρνούντο τον Χριστό, τηρώντας τα προσωρινά προληπτικά μέτρα προφύλαξης που επέβαλαν οι υγειονομικές αρχές του κράτους μας. Παραθέτουμε μία σχετική περίπτωση.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Κάτω από αυτές τις καταστάσεις, που βασίλευε ο εν λόγω ψυχαναγκασμός και ο ου κατ’ επίγνωσιν ζήλος, προβήκαμε σε σχετικό μας άρθρο για τον ευλαβέστερο και πλέον φιλόπατρι Έλληνα κυβερνήτη όλων των εποχών, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τονίζοντας ότι το 1828 κατά την επιδημία της πανώλης, ένα από τα σωτήρια μέτρα που έλαβε ήταν να κλείσει και τις εκκλησίες και να θεσπίσει και ειδικό νόμο, ψήφισμα υγειονομικών διατάξεων υπ’αριθ. 15/20.8.1828, με το οποίο διά του άρθρου 285 παρ.3, νομοθέτησε να «εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή (και να μην) /δεν σημαίνονται οι κώδωνες». Για το εν λόγω κείμενο με τίτλο: «Όταν ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και απαγόρευσε την τέλεση των Ακολουθιών και τις καμπάνες…» ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Φυσικά, οι φρονούντες λανθασμένα ότι τα σωτήρια για τους πολίτες μέτρα δεν αποσκοπούν προς το καλό της υγείας και της ζωής τους, αλλά είναι δήθεν “διωγμός” εναντίον της πίστης τους και εναντίον του φιλανθρώπου Κυρίου μας Ιησού, έσπευσαν με τον… «καλό λογισμό»(!) που διαθέτουν, να ερμηνεύσουν άρθρα όπως τους βόλευε, δηλητηριάζοντας τις ψυχές των Ελλήνων και ισχυριζόμενοι ότι ο Καποδίστριας ήταν μασώνος ή ότι… έτσι τουλάχιστον διεδίδετο!! Χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές, όπως τους εξυπηρετούσε, προσπάθησαν να πουν ότι όσον αφορά την προαναφερθείσα ανάρτησή μας «Όταν ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και απαγόρευσε την τέλεση των Ακολουθιών και τις καμπάνες…» , επρόκειτο για “fake news”. Όμως οι πηγές τους στηρίζονται σε αόριστα κείμενα μερικών, που μιλούν για γενικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εκείνη την εποχή. Κι έτσι, επειδή εντός αυτών δεν καταγράφονται αναλυτικά τα μέτρα, έβγαλαν το συμπέρασμα που ήθελαν, ότι είναι δήθεν “fake news” αυτό που εμείς γράψαμε, ότι δηλαδή ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες. Μπορείτε να δείτε το σχετικό κείμενο της ιστοσελίδας “https://katanixi.gr”
Eπίσης μπορείτε να δείτε και εδώ:
Επειδή όλη μας τη ζωή την αφιερώσαμε στο Πνεύμα της Αληθείας και εξ όλης της ψυχής μας προαιρούμεθα να εμφορούμεθα και να ενεργούμεθα υπ’ Αυτού, οφείλουμε μία απάντηση σε όσους -αποσιωπώντας τις βασικές πηγές- προσπάθησαν να φανούν στον κόσμο (όπως πάντα), αυτοί μεν ως οι «υπερ-ορθόδοξοι» και εμείς, ως οι δήθεν ψευδόμενοι και αρνητές της πίστεως!
Α) Louis– André Gosse
Ο Louis-André Gosse ήταν Ελβετός ιατρός, φιλέλληνας και ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Ο Καποδίστριας αναγνωρίζοντας την αξία του, τον εξουσιοδότησε, ώστε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της φονικής επιδημίας της πανώλης την άνοιξη του 1828. Ο Gosse εκείνη την εποχή συνδύαζε στο πρόσωπό του ό,τι σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας· ήταν ένα είδος ανεπίσημου «υπουργού» υγείας θα λέγαμε, και ήταν το προεξάρχον μέλος της εκτάκτου επιτροπής υγείας.
Μάλιστα, ο Καποδίστριας με επιστολή του, την από 27 Απριλίου/ 9 Μαΐου 1828, ενημέρωνε τον διοικητή του Πόρου ότι πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του και να τον βοηθά σε ό,τι χρειάζεται και μάλιστα έδωσε εντολή οι νεκροί να μεταφέρονται εντός των εκκλησιών για απομόνωση και για να καταπολεμηθεί η πανώλη!! (βλ. σελ.175, στη διατριβή του Καθηγητή Ιστορίας κ. Κων/νου Βακαλόπουλου, με τίτλο: «Σχέσεις Ελλήνων και Ελβετών φιλελλήνων κατά την ελληνική επανάσταση του 1821», με παραπομπή 6: “BPTJ, Ms 2682”).
Ο Gosse λοιπόν, αντιμετώπιζε επιτυχώς την πανώλη και αυτός προέβαινε στη λήψη των κατάλληλων υγειονομικών μέτρων, αυτός ενημέρωνε τον κυβερνήτη Καποδίστρια και έδινε οδηγίες στους τοπικούς διοικητές. Ο Gosse έγραψε την “έκθεση” με τίτλο: “Relation de la peste qui a régné en Grèce en 1827 et 1828” (δηλ. «αναφορά του» στην πανώλη που «βασίλεψε» στην Ελλάδα το 1827 και το 1828). Εντός λοιπόν αυτής της σπουδαίας «έκθέσεώς» του, στη σελ.9 ξεκάθαρα αναφέρεται στο κλείσιμο των εκκλησιών.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ, όπου παρουσιάζεται όλη η έκθεσή του στη γαλλική γλώσσα.
Αυτό, λοιπόν, δεν το ισχυρίζεται κάποιος απλός εκπαιδευτικός ούτε κάποιος παπάς, αλλά το μαρτυρεί ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της πανώλης, ιατρός εκείνης της εποχής, και το εν λόγω κείμενο ανήκει στην εποχή εκείνη και όχι στη σημερινή· και φυσικά, δεν εξυπηρετεί τις τρέχουσες σκοπιμότητες!
Β) Καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ., κ. Κων/νος Α. Βακαλόπουλος
Ο κ. Βακαλόπουλος είναι ένας Καθηγητής εγνωσμένου κύρους και αξίας, ο οποίος έχει ασχοληθεί κατ’ εξοχήν με την εποχή του Καποδίστρια. Επιπλέον, η διδακτορική διατριβή του είναι για την… επίμαχη εποχή του Καποδίστρια!
Αξίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει το ιστορικό του έργο, με τίτλο: «Σχέσεις Ελλήνων και Ελβετών φιλελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821», που είναι έκδοση του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη 1975. Μπορείτε, λοιπόν, να ανατρέξετε στη σελ.162-174, όπου ιστορικά αναφέρεται στην περίοδο της άνοιξης του 1828 και περιγράφει αναλυτικά (παραθέτοντας πλήθος αξιόπιστων πηγών) το ιστορικό με την επιδημία της πανώλης.
Όπως και εξ’ ιδίων θα διαπιστώσετε στο κεφ. με τίτλο: «Η δραστηριότητα του Gosse ως ιατρού στην Ελλάδα», παρ.6, σελ. 163-164, αναφέρει : «Τα πρώτα κρούσματα (πανώλης) παρουσιάστηκαν στην Ύδρα τον Απρίλιο του 1828… Ο γιατρός Σπυρ. Καλογερόπουλος, απεσταλμένος του Καποδίστρια στην Ύδρα, παρακάλεσε με το έγγραφό του την 17 Απριλίου 1828 τους προκρίτους της Ύδρας να διορίσουν μία πενταμελή επιτροπή, να την ονομάσουν «Υγειονομείον Ύδρας» και να δοθεί σ’ αυτήν η αναγκαία εκτελεστική δύναμη για τη λήψη και εκτέλεση αυστηρών μέτρων… Ανάμεσα στις οδηγίες που δόθηκαν στην επιτροπή της Ύδρας, ήταν και οι εξής: 1) Να φύγουν από την πόλη και να «βαλθούν εις καθαρτήριον» οι οικογένειες αυτών που είχαν πεθάνει· 2) να οριστούν μερικοί άνδρες «μόρτηδες», για να θάβουν τους νεκρούς και ν’ απολυμαίνουν τα σπίτια τους· 3) Να υπάρχη αυστηρή επαγρύπνηση στις συναναστροφές, στα μαγαζιά, καφενεία κ.λ.π. 4) Να κλείσουν οι εκκλησίες και κανένας γιατρός να μη πηγαίνη σε κανένα ασθενή, αν προηγουμένως δεν ειδοποιήση την επιτροπή· 5) Να καίγονται τα ρούχα αυτών οι οποίοι είχαν πεθάνει, ενώ οι ύποπτοι να μένουν «εις το καθαρτήριον» ως πενήντα ημέρες….».
(Για όλα όσα ο κ. Καθηγητής καταγράφει, αναφέρει τις πηγές εκείνης της εποχής, όπως Λιγνού, Αρχείον Ύδρας, Πειραιάς 1930, τ.14, 1828. Γατοπούλου “Ιωάννης Καποδίστριας”, BPU, Μs 2688, έγγραφα του «Συμβουλίου των Ιατρών της Αιγίνης», Μάϊος 1828).
Μάλιστα, στη σελ. 172, ο κ. Καθηγητής αναφερόμενος ιστορικά στην εξάπλωση της πανώλης στην περιοχή Βραχνί των Καλαβρύτων, καταγράφει ότι προσέβαλε το χωριό Σόλος και ότι η πανώλη στο χωριό Λεχούρι, μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου από τους μοναχούς της παρακείμενης μονής του αγ. Γεωργίου, όταν προσεβλήθησαν οκτώ μοναχοί και μεταδόθηκε η πανώλη στο χωριό (με παραπομπή στην πηγή BPU, Ms 2688, Γεώργιος Μαυρομάτης προς Κυβερνήτη από Βοστίτσα στις 27 Αυγούστου 1828). (Η μονή του Αγ. Γεωργίου ήταν μικρό μοναστήρι του 16ου αιώνα. Το Λεχούρι είναι χωριό του δήμου Καλαβρύτων).
Επίσης αυτά τα ιστορικά δεδομένα καταγράφονται και στο επίσης αξιόλογο έργο του Καθηγητή κ. Βακαλόπουλου, με τίτλο: «Ευρωπαίοι φιλέλληνες παρατηρητές και τεχνοκράτες στην επαναστατημένη Ελλάδα και στο ελλαδικό βασίλειο» (1821-1843), εκδ. Σταμούλη.
Μέχρι εδώ φρονούμε ότι κατανοήθηκε πλήρως ότι ούτε κάνουμε, ούτε λέμε «ό,τι κατέβει» στη διάνοιά μας και δεν επικαλούμαστε μόνον πανεπιστημιακούς, αλλά και τις πηγές των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης και τα συγγράμματα εκείνων που είχαν την ευθύνη των τότε μέτρων κατά της πανώλης.
Γ) Περί του από 20 Αυγούστου 1828 ψηφίσματος «Περί υγειονομικών διατάξεων» και του άρθρου 285, εδ.3, διά του οποίου ο Καποδίστριας όρισε ότι σε καιρό επιδημίας και στους τόπους όπου θα επέλθει: «..εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή. Δεν σημαίνονται οι κώδωνες».
Τι δεν ειπώθηκε και γι’αυτό;!! Ότι δεν είχε ψηφισθεί την άνοιξη του 1828, αλλά πολύ μεταγενέστερα… κ.λ.π.
Το αν εφαρμόσθηκε αυτό το ψήφισμα την άνοιξη του 1828, είναι σαφές: Όχι!, διότι ετοιμάσθηκε τον Αύγουστο του 1828 και ψηφίστηκε αργότερα, όπως θα παραθέσουμε. Όμως, ρωτάμε τους τόσο «ακριβείς»… κριτές, που η ευαισθησία τους εξαντλείται στο αν ψηφίσθηκε ο νόμος πριν ή μετά…, αλλά δεν προβληματίζονται καθόλου για το αν εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Τελικώς, τι έχει περισσότερη αξία; το γράμμα του νόμου ή το πνεύμα του; Στο γράμμα όμως του νόμου, αποτυπώνεται το πνεύμα της αγάπης για τους πολίτες, την πατρίδα και τους χειμαζομένους τότε νησιώτες, κι αυτό έχει αξία: η εν Χριστώ αγάπη του Καποδίστρια για τους εν Χριστώ αδελφούς του.
Ας δουν, λοιπόν, τα υπομνησθέντα!
Τον Μάϊο του 1827 στην Τροιζήνα, ψηφίστηκε από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση το γνωστό και σημαντικότατο Σύνταγμα και επικύρωσαν την επί μια επταετία διακυβέρνηση της Ελλάδος από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας αναλάμβανε πλέον την οργάνωση και διακυβέρνηση του νέο-ιδρυθέντος κράτους σε μια εποχή που υπήρχαν τεράστια και ποικίλα προβλήματα και ταυτόχρονα ο Ιμπραήμ Πασάς με το τουρκο-αιγυπτιακό ασκέρι ανέβαινε από την Τρίπολη για Στερεά Ελλάδα και έπρεπε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, να οργανωθεί η αντίσταση. Ταυτόχρονα, ενέσκυψε και η φονική επιδημία της πανώλης, η οποία από τα νησιά του Αργοσαρωνικού άρχισε να μεταδίδεται στην Πελοπόννησο και στην περιοχή των Καλαβρύτων και ο Καποδίστριας ανέλαβε έναν τεράστιο αγώνα, για να την αναχαιτήσει. Η Ελλάδα –ως συνήθως(!) ήταν πτωχευμένη-, οι πάντες, έκλεβαν, οι κομματικές φατρίες προέτρεπαν σε αναρχία και κάτω από το γνωστό… ελληνικό «μπάχαλο», την αταξία και τις δυσκολίες που καθιστούσαν την διακυβέρνηση δυσχερή, εισηγήθηκε στη Βουλή την αναστολή της λειτουργίας του Συντάγματος, πράγμα που η Βουλή με ψήφισμά της τον Ιανουάριο 1828 αποδέχθηκε. Στη θέση της Βουλής ιδρύθηκε το «Πανελλήνιον» και αργότερα η Γερουσία, συμβουλευτικά όργανα, τα οποία μετείχαν «μετά του κυβερνήτου της Ελλάδος, των έργων της κυβερνήσεως». Ουσιαστικά, μεταβίβασαν την άσκηση της εξουσίας στον ίδιο τον Καποδίστρια, ο οποίος συγκέντρωνε πλέον στα χέρια του όλη την εξουσία. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ στο επίσημο site της Βουλής των Ελλήνων.
Έτσι, τον Απρίλιο του 1828 που ενεφανίσθη η πανώλη, το Σύνταγμα είχε ανασταλεί και ίσχυαν οι εντολές του “πάσαν την εξουσίαν κατέχοντος”, δηλ. του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας τότε, ελλείψει θεσπισμένων υγειονομικών διατάξεων, αφ’ ενός έδωσε εντολή να θεσπισθούν υγειονομικές διατάξεις (έδωσε εντολή διά επιστολής στο πανελλήνιο: «… να εκφήνη εις το επί του εσωτερικού τμήμα το περί τούτου, και να το προσκαλέση εις σύνταξιν διατάγματος, κατασκευαστικού της όλης περί την πολιτείαν υγειονομικής προστασίας…»), αφ’ ετέρου δε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φονική επιδημία της χολέρας, έσπευσε διά του ιατρού κ. Σπυρ. Καλογερόπουλου και διά της από 17 Απριλίου 1828 επιστολής του προς τους προκρίτους της Ύδρας, να διορισθεί μία πενταμελής επιτροπή και να ονομασθεί «Υγειονομείον Ύδρας»· και έδωσε σ’αυτή την επιτροπή την αναγκαία εκτελεστική δύναμη για τη λήψη και την εκτέλεση αυστηρών μέτρων. Μεταξύ των τριων μελών της επιτροπής, ήταν και οι γιατροί Ξανθός και Φόνος. Τα υπόλοιπα τρία μέλη ήταν τρεις υπεύθυνοι πρόκριτοι της Ύδρας, και φυσικά όπως προαναφέραμε, στην έκτακτη επιτροπή υγείας είχε μεγάλη συμμετοχή ο ιατρός Louis- André Gosse (που είχε τον ρόλο όπως είπαμε, του κ. Τσιόδρα και κ. Χαρδαλιά). Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, πήρε τα μέτρα χωρίς κανένα νόμο, διότι δεν προϋπήρχε! Και αυτή, περιστασιακά κατά τόπους και όσο χρειαζόταν, ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος έκλεισε και τις εκκλησίες.
Εν τω μεταξύ, ο νόμος που ο Καποδίστριας είχε ζητήσει να συνταχθεί «Περί Υγειονομικών Διατάξεων», ψηφίσθηκε και υπεγράφη από τον ίδιο τον Καποδίστρια και τον Γραμματέα της Επικράτειας, κ. Σπ. Τρικούπη, με το ψήφισμα 15/ 20 Αυγούστου 1828.
Εκεί αποτυπώνεται στο άρθρο 285, εδ.3, το φιλάνθρωπο πνεύμα του Καποδίστρια, που ορίζει μεταξύ των άλλων μέτρων, ότι σε καιρό φονικής επιδημίας, να: «εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή (για να μην υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, που διευκολύνουν τη μετάδοση των ασθενειών)… δεν σημαίνονται οι κώδωνες» (δηλ. να μην χτυπούν οι καμπάνες καλώντας τον κόσμο στις εκκλησίες). Αυτό το ψήφισμα ήρθε προς συζήτηση και νομοθέτηση από τον Σπ. Τρικούπη στην Ε΄ Συνεδρία και έτσι ψηφίστηκε κι έγινε νόμος στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση (το ανώτατο νομοθετικό όργανο), στο Άργος (βλ. Ανδρέα Μάμουκα στη Συλλογή νόμων και άλλων επισήμων πράξεων από 1821 έως 1832, τ.ΙΑ΄, Αθήνα, εκ του βασιλικού τυπογραφείου 1852). Αυτή η διάταξη εφαρμόστηκε αργότερα από τον Όθωνα, στην αναβίωση πάλι της πανώλης. Έτσι λοιπόν έχει η αλήθεια!
Τέλος, όσον αφορά όσα η “katanixi.gr” διασπείρει για τον Καποδίστρια ότι ήταν, λέει, μασώνος, εμείς έχουμε να πούμε ότι ο «κακός λογισμός» δεν διαθέτει… όρια!! Παράλληλα όμως, αναρωτιόμαστε: Ο πιο ευλαβής και φιλόπατρις κυβερνήτης της Ελλάδος όλων των εποχών, ενημερώθηκε ότι αν την Κυριακή θα πήγαινε στην εκκλησία, του είχαν στημένη ενέδρα για να τον σκοτώσουν, αλλά εκείνος αδιαφόρησε για τη ζωή του, και όρθρου βαθέως, 5.30 π.μ., ξεκίνησε για την εκκλησία και φθάνοντας στα σκαλιά της δολοφονήθηκε κι έχυσε το αίμα του για τον Χριστό, για την εκκλησία, για τον εκκλησιασμό, για τη θεία λατρεία. Αυτό το αίμα δεν είναι δεύτερο βάπτισμα; Ο Καθηγητής ζηλωτής της “https://katanixi.gr”, τι λέει; Το αίμα του μαρτυρίου δεν τον καθιστά αυτόματα μάρτυρα; Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, διότι δεν υπάρχει και νόημα!
Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ
Αγαπητοί μου αδελφοί, το θέμα που μας απασχολεί είναι σοβαρότατο, αφορά τη ζωή και τον θάνατο· μέχρι τώρα η Χάρις του Παντοκράτορος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, μας σκεπάζει «σκανδαλωδώς» σε σχέση με άλλα δεινοπαθούντα έθνη, διά της παροιμιώδους υπακοής και υποταγής του πιστού ελληνικού λαού στην εντολή Του, που έδωσε διά των Αποστόλων Του: «…αρχαίς και εξουσίαις υποτάσσεσθαι, πειθαρχείν, προς παν έργον αγαθόν ετοίμους είναι…» (Τίτον, Γ΄,1). Και πάλι: «πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω… ο αντιτασσόμενος τη εξουσία, τη του Θεού διαταγή ανθέστηκεν… (και ο την εξουσία κατέχων) Θεού γαρ διάκονός εστί σοι εις το αγαθόν» (Ρωμ.ΙΓ΄, 1-4).
Ας μην ακολουθούμε λοιπόν, κάποιες φωνές που χαρακτηρίζονται από «ου κατ’επίγνωσιν ζήλον», που αεροβατούν στα «υπέρ φύσιν», ενώ εμείς είμαστε ακόμη στα «κατά φύσιν» (για να μην πω ότι μερικοί από εμάς ίσως και να ευρίσκονται και στα… «παρά φύσιν»). Εάν τους ακούσουμε, τότε ό,τι θα υποστούμε δεν θα είναι λόγω της πανδημίας του ιού, αλλά, συγχωρέστε με, θα είναι λόγω… βλακείας! Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό αυτό που είπε ο Αϊνστάϊν:
Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου
Υ.Γ.: Υπομνήουμε ότι όλη η θεώρησή μας για την επιδημία του κορωνοϊού έχει εξαντληθεί στα κάτωθι άρθρα μας :
– SOS – Koρωνοϊός ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
– Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι – Κορωνοϊός ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
– Εγράφη τω δακτύλω του Θεού ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
– Όταν ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και απαγόρευσε την τέλεση των Ακολουθιών και τις καμπάνες… ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ