Αρχιερατικό 40νθήμερο μνημόσυνο για τον μακαριστό Παπαγεωργίου Απόστολο

vasilinos.wordpress.com

Εχθές 18 Οκτωβρίου, τελέσθηκε στο Ι. Ησυχαστήριο «Παναγία, η Φοβερά Προστασία» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ. Θεόκλητο, το 40νθήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή δημοτικού συμβούλου, μακαριστού Αποστόλου Παπαγεωργίου. Το μνημόσυνο επισπεύσθηκε κατά μία εβδομάδα λόγω της επιθυμίας του Σεβασμιωτάτου να το τελέσει ο ίδιος, διότι την επομένη Κυριακή δεν θα ήταν δυνατόν να παραστεί, λόγω ανειλημμένης υποχρεώσεώς του. Το μνημόσυνο έγινε υπό τον περιορισμό των πρόσφατων μέτρων του covid-19 που επέβαλε η Δ.Ι.Σ.

Μέσα σε μία κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. Θεόκλητος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία το μνημόσυνο του μακαριστού.

Ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε στον μακαριστό «αγωνιστή δημοτικό σύμβουλο» (όπως τον χαρακτήρισε), Απόστολο: «Καλή Ανάσταση» και στη συνέχεια υπέμνησε τα νοήματα της ευαγγελικής περικοπής.

Ο Πνευματικός και Λειτουργός του Ι. Ησυχαστηρίου, Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου,  εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, όχι μόνο για το ότι θέλησε τιμητικά να παραστεί και να τελέσει το μνημόσυνο του μακαριστού Απόστολου (παρά το πολύ φορτωμένο πρόγραμμά του), αλλά και διότι καθ’ όλο το διάστημα της ασθενείας του, τον είχε στον νου του και τον μνημόνευε συνεχώς στη Θεία Λειτουργία. Επίσης τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι του είχε δώσει από πολύ νωρίς την ευχή και την ευλογία -σύμφωνα με την επιθυμία του μακαριστού Αποστόλου- να τελέσει ο ίδιος ο π. Χριστόδουλος ως Ιερέας και Πνευματικός, τα μυστήρια της Ι. Εξομολογήσεως και Θείας Ευχαριστίας για τον μακαριστό Απόστολο (γνωρίζοντας την αδελφική σχέση που είχε ο π. Χριστόδουλος  με τον κεκοιμημένο πλέον αδελφό μας). Ευχαρίστησε και όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν την μνήμη του μακαριστού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού βιαστικά και όρθιος ήπιε τον καφέ και πήρε τα κόλλυβα, ευχήθηκε σε όλους και αναχώρησε εσπευσμένα, αφού στις 12.00 το μεσημέρι έπρεπε να βρίσκεται στο αεροδρόμιο, διότι πήγαινε στην Κέρκυρα, για να συμπαρασταθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας για τη δίκη που διεξάγεται σήμερα.

Στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου παρευρέθησαν πέραν των συγγενών του κεκοιμημένου και των δικών του ανθρώπων, ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, κ. Νικόλαος Αυγερινός, ο κ. Γεώργιος Λαμπράκης (επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών για τον Δήμο Αριστοτέλη»), ο κ. Παύλος Τομές της παρατάξεως «Απαλλαγή» (ο οποίος αντικατέστησε τον Απόστολο Παπαγεωργίου στο δημοτικό συμβούλιο), φίλοι του και συναγωνιστές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε στο συνοδικό της Μονής ο καφές, τα κόλλυβα και το κέρασμα.

Στο συνοδικό της Μονής, εκ μέρους της Αδελφότητας μίλησε με θερμά λόγια ο Πνευματικός και Λειτουργός του Ησυχαστηρίου, Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου,  για την «αλύγιστη και ανιδιοτελή προσωπικότητα» του μακαριστού Απόστολου. Στη συνέχεια, όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την ανιδιοτέλεια του κεκοιμημένου αδελφού μας. Μίλησε επίσης ο αξιότιμος αντιδήμαρχος, κ. Νικόλαος Αυγερινός, για την εμπειρία που είχε με τον μακαριστό μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης μίλησαν  ο κ. Λαμπράκης, ο κ. Τομές, οι δικοί του άνθρωποι και συγγενείς, η Καθηγουμένη του Ησυχαστηρίου κ.α.

Το κλίμα ήταν συγκινητικό και η παρουσία της ψυχής του μακαριστού Απόστολου, διά της έντονης μνήμης του από όλους, ήταν αισθητή. Τέλος, ακολούθησε «τράπεζα» που παρατέθηκε στους παρευρισκόμενους εν Χριστώ αδελφούς.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι της Σταυρούλας Αγγελόγλου.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s