Περί εμβολίου του covid-19, ο λόγος

vasilinos.wordpress.com

Aγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί μας, φίλοι και συμπολίτες,

όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται σήμερα από τη φονική πανδημία του covid-19. Εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται και ασθενούν, εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν με μαρτυρικό τρόπο διασωληνωμένοι, χωρίς δυνατότητα να έχουν δίπλα τους έναν δικό τους άνθρωπο να τους παρηγορήσει.

Τα υγειονομικά συστήματα όλων των κρατών καταρρέουν, όσο τέλεια κι αν είναι. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται υπεράνθρωπα, για να βοηθήσει τους ασθενείς που προσβλήθηκαν και σ’ αυτή την προσπάθειά τους, προσβάλλονται και οι ίδιοι και πεθαίνουν, ενώ μεταδίδουν την ασθένεια πολλές φορές και στους οικείους τους· ακόμη και υγιείς ιατροί και νοσηλευτές καταρρέουν από την κούραση…

Οι συγγενείς των θυμάτων βιώνουν στην αρχή ανείπωτο φόβο και στα έσχατα θλίψη και οδύνη από τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων. Οι κυβερνήτες των κρατών αναγκάζονται να λάβουν οδυνηρά μέτρα, όπως η καραντίνα και το “lockdown”, δια των οποίων όμως καταρρέουν οι οικονομίες των κρατών και κλείνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις βιοτικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους (αυτοκτονίες, δανεισμό, ψυχικές ασθένειες κ.λ.π.) και τον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια, οι κυβερνήτες των κρατών ευρισκόμενοι πλέον σε απόλυτο αδιέξοδο και κάτω από ισχυρές αντιδράσεις πολιτών, θέτουν την υγεία πάνω από την οικονομία. Γέγραπται γαρ: «Κρείσσων  πτωχός υγιής και ισχύων τη έξει (ενν. καλύτερα ένας φτωχός υγιής και δυνατός) ή πλούσιος μεμαστιγωμένος εις σώμα αυτού. υγίεια και ευεξία βέλτιον παντός χρυσίου, και σώμα εύρωστον ή όλβος αμέτρητος (ενν. πλούτος-αγαθά αμέτρητα). ουκ έστι πλούτος βελτίων υγιείας σώματος (ενν. πλούτος καλύτερος από τη σωματική υγεία δεν υπάρχει) … κρείσσων θάνατος υπέρ ζωήν πικράν και ανάπαυσις αιώνος ή αρρώστημα έμμονον…» (Σοφία Σειράχ, κεφ.Λ΄,στχ.14-17).

Όλα λοιπόν, όσα προαναφέραμε, είναι πραγματικά γεγονότα που τα ζει όλος ο πλανήτης με τον χειρότερο τρόπο, τα βιώνουν χιλιάδες δικοί μας άνθρωποι που έχουν προσβληθεί και βιώνουν μαρτυρικά τις συνέπειες στις κλίνες και τις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας, τα υφίστανται οι συγγενείς τους, οι οποίοι καθημερινά μας τηλεφωνούν κλαίγοντας, γεμάτοι φόβο, αγωνία και θλίψη και μας παρακαλούν να ευχόμαστε για τους διασωληνωμένους συγγενείς τους. Όποιοι διατείνονται ότι όλο αυτό δεν συμβαίνει, ότι πρόκειται περί «συνομωσιολογίας», αυτοί είναι γεγονός ότι είτε «δεν έχουν σώας τας φρένας» είτε αποσκοπούν στην οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση αυτής της πανδημίας. Είναι δε ντροπή τους να καταφρονούν αυτούς τους συνανθρώπους μας που διασωληνωμένοι βιώνουν το μαρτύριό τους· είναι ντροπή τους να καταφρονούν τους συγγενείς των ασθενών που βιώνουν το δικό τους μαρτύριο και τη δική τους αγωνία για τους ασθενείς τους: πατέρα, μητέρα, σύζυγο, παιδί, παππού, γιαγιά, φίλο. Είναι ντροπή τους να μην κατανοούν τον αγώνα των γιατρών μας και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Δυστυχώς, αυτοί οι άφρονες ένα μόνο μαρτύριο αποδέχονται με την αρρωστημένη φαντασία τους: ανάγουν τον κυβερνήτη σε «Νέρωνα» ή «Διοκλητιανό» και τα σωτήρια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, τα «μεταφράζουν» σε δήθεν «διωγμό» της πίστης τους! Θεωρούν ως «μαρτύριο» να φορέσουν τη μάσκα, ενώ το να μην τη φορέσουν, το ανάγουν σε «ομολογία πίστεως»!!

Κάτω από αυτή τη δοκιμασία που διέρχεται ο πλανήτης, ο ιατρικός επιστημονικός κόσμος κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες, ώστε να βρει το ασφαλές εμβόλιο και το φάρμακο που ενδείκνυται για τον εν λόγω ιό. Εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δηλώνουν εθελοντές για τη δοκιμή των εμβολίων, δέχονται με επιπλέον κίνδυνο της ζωής τους να κάνουν δοκιμαστικά πρώτοι αυτοί το εμβόλιο, να υποστούν τις όποιες παρενέργειές του, ώστε να είμαστε εμείς ασφαλείς, όταν θα το κάνουμε. Όλοι αυτοί οι εθελοντές διακινδυνεύουν έτι περισσότερο τη ζωή τους, την κλονισμένη υγεία τους, αλλά από αγάπη για εμάς τους υπόλοιπους, γίνονται «πειραματόζωα» και τους είμαστε ευγνώμονες και οφείλουμε να προσευχόμαστε γι’ αυτούς.

Η ιατρική επιστημονική κοινότητα, λοιπόν, δεν κάνει κάτι διαφορετικό από ό,τι έκανε για τις υπόλοιπες ασθένειες της ανθρωπότητας που προέκυψαν στο παρελθόν και προκύπτουν στο παρόν· και έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές με τα εμβόλια και τα φάρμακα που ανακάλυψε και η ανθρωπότητα τους ευγνωμονεί.

Δυστυχώς όμως, στην προκειμένη περίπτωση με τον covid-19, ενώ η επιστημονική κοινότητα αγωνιά, γιατί αδυνατεί ακόμη να βρει το εμβόλιο, εντούτοις έχει αναδειχθεί ένα αρρωστημένο –χριστιανικό και μη- σύστημα που προδικάζει ότι το εμβόλιο εντός του θα έχει «μικροτσίπ με το σφράγισμα» και πλήθος άλλων ανοησιών. Πριν να ανακαλύψει η επιστημονική κοινότητα το εμβόλιο, αυτοί -«παντογνώστες» ήδη- γνωρίζουν δήθεν τι θα περιέχει εντός του και διασπείρουν τις αρρωστημένες εμμονές τους στον κόσμο, ενσπείρουν τον φόβο στον φόβο, την καχυποψία, την αμφισβήτηση και εκ προοιμίου την αρνητική στάση στο όποιο φάρμακο βρεθεί! Ο κακός λογισμός στο μεγαλείο του!

Δυστυχώς, σε όλη αυτή την αρρωστημένη συνομωσιολογία συμμετέχουν και κάποιοι «φωτισμένοι» Αγιορείτες «άγιοι» Γεροντάδες, τους οποίους προβάλλουν μερικοί «λαϊκοί» (και όχι «ους ο Θεός συνίστησι»). Δυστυχώς, συμμετέχουν σε όλη αυτή την επιπολαιότητα και κάποιοι χριστιανοί με ζήλο ου κατ’ επίγνωση, μοναχοί, ιερείς. Το χειρότερο δε όλων, είναι ότι προκειμένου να προβάλουν και να κάνουν πειστικές τις έμμονες ιδέες τους, διαστρεβλώνουν ακόμα και λόγους του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου ή και κατασκευάζουν από μόνοι τους λόγους, που δήθεν ο όσιος Παΐσιος είπε για το εμβόλιο… Το μόνο που δεν μας είπαν, είναι αν το εμβόλιο του κορωνοϊού θα γίνεται… «στο μέτωπο ή στο δεξί χέρι» κι αν το εμβόλιο θα είναι μέσο οικονομικής συναλλαγής «ίνα μη τις δύναται πωλήσαι ή αγοράσαι», κι αν θα μας το κάνει ο φαρμακοποιός μας ή «το θηρίο»… Πρόκειται δηλαδή, αν όχι για «απώλεια φρενών» και ψυχοπαθολογικές  εμμονικές καταστάσεις, τουλάχιστον για εμμονικές γελοιότητες! Όλοι αυτοί δείχνουν να έχουν έναν φόβο «εικονικό» και «φανταστικό», μην τυχόν και το εμβόλιο έχει «τσιπ με το σφράγισμα» και τους σφραγίσουν!! Παραβλέπουν ότι αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη εκατομμύρια συνανθρώπων μας ασθενούν, παραβλέπουν ότι εκατομμύρια πεθαίνουν, παραβλέπουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν μέσα στα νοσοκομεία ένα ατελείωτο μαρτύριο πόνου, δύσπνοιας, και… και… Αγνοούν το μαρτύριο των συγγενών που χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους, χωρίς να δύνανται να τους συμπαρασταθούν και να βρεθούν δίπλα τους τις τελευταίες τους στιγμές και ούτε καν νεκρούς να τους πλησιάσουν.

Όλοι αυτοί δυστυχώς αδυνατούν να μπουν στο Πνεύμα της Αγάπης του Χριστού και της εντολής Του που αφορά την αγάπη στον πλησίον· αυτοί το μόνο που φοβούνται είναι να μη «σφραγισθούν με το εμβόλιο». Το μόνο που θέλουν στην καλύτερη περίπτωση είναι να «σώσουν την ψυχή τους». Όμως ο Κύριός μας μας είπε: «Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απωλέσει αυτήν» (Μαρκ.Η΄,34). Διερωτώμαι, δεν φοβούνται που πεθαίνουν οι συνάνθρωποί μας; Δεν συγκινούνται που ξεκληρίζονται οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας, οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι συγγενείς μας, οι συνάνθρωποί μας; Δεν βλέπουν ότι τα γηροκομεία αφανίζονται, οι άνθρωποί μας με υποκείμενα νοσήματα αποβιώνουν…, ότι καταρρέει το υγειονομικό μας σύστημα, καταστρέφεται η οικονομία μας, κλείνουν οι επιχειρήσεις, βασιλεύει η ανεργία; Η «αγάπη» τους και ο φόβος τους περιορίζονται μην τυχόν και με το εμβόλιο σφραγισθούν; (Βέβαια, θα έρθει και ο καιρός που θα πρέπει να αρνηθούμε το πραγματικό σφράγισμα που αναφέρεται στην Αποκάλυψη). Τώρα όμως, είναι άκρως εγκληματικό εκ προοιμίου να διατιθέμεθα αρνητικά εναντίον των προσπαθειών των ιατρών και των ερευνητών να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο. Γέγραπται γαρ: «Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού, και γαρ αυτόν έκτισε ΚύριοςΚύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα, και ανήρ φρόνιμος ου προσοχθιεί αυτοίς… και αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού· εν αυτοίς εθεράπευσε και ήρε τον πόνον αυτού… Τέκνον, εν αρρωστήματί σου μη παράβλεπε, αλλ’ εύξαι Κυρίω, και αυτός ιάσεταί σε… και ιατρώ δος τόπον, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος, και μη αποστήτω σου, και γαρ αυτού χρεία. έστι καιρός ότε και εν χερσίν αυτών ευοδία· και γαρ αυτοί Κυρίου δεηθήσονται, ίνα ευοδώση αυτοίς ανάπαυσιν και ίασιν χάριν εμβιώσεως. ο αμαρτάνων έναντι του ποιήσαντος αυτόν εμπέσοι εις χείρας ιατρού» (Σοφία Σειράχ, κεφ.ΛΗ΄,στχ.1,4,6-7,9,12-15).

Αυτό αγαπητοί μου αδελφοί, είναι το ορθό φρόνημα της Εκκλησίας μας. Ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων είναι ΕΝΑΣ, ο Κύριός μας. Εάν ο ανθρώπινος νους έχει πίστη και τηρεί όλες τις εντολές Του και παραμένει ενωμένος με τον Ιησού, τότε φυσικά ισχύει: «παρά γαρ Υψίστου εστίν ίασις» (Σοφ. Σειράχ ΛΗ΄,2). Εάν ο νους τηρεί όλες τις εντολές Του, τότε επιπλέον ισχύει: «σημεία δε τοις πιστεύσασι (ενν. και τοις τηρούσι τας εντολάς) ταύτα παρακολουθήσει· εν τω ονόματί μου δαιμόνια εκβαλούσι… όφεις αρούσι· καν θανάσιμόν τι πίωσιν, ου μη αυτούς βλάψει· επί αρρώστους χείρας επιθήσουσι, και καλώς έξουσιν» (Μαρκ. ΙΣΤ΄,17-18). Επειδή όμως δεν τηρούμε τις εντολές Του, γι’ αυτό και την αφθαρσία χάσαμε (δηλ. κληρονομήσαμε τον σωματικό θάνατο) και σε ασθένειες πολλές περιπέσαμε και δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Χριστό, τον Μόνο Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων. Γι’ αυτό φιλανθρώπως οικονομών «Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα» και «ιατρόν έκτισεν Κύριος» και «αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού· εν αυτοίς εθεράπευσε και ήρε τον πόνον αυτού». Και ως εκ τούτου, «ανήρ φρόνιμος ου προσοχθιεί (δεν δυσανασχετεί) αυτοίς». Και τηρεί το: «ιατρώ δος τόπον» και «Τέκνον, εν αρρωστήματί σου μη παράβλεπε…».

Αγαπητοί μου αδελφοί, τώρα η εν Χριστώ αγάπη επιβάλλει να ενώσουμε τις ολόψυχες προσευχές μας με τις προσευχές των ασθενών, των οδυνομένων συγγενών και των πιστών επιστημόνων ιατρών· «και γαρ αυτοί Κυρίου δεηθήσονται, ίνα ευοδώση αυτοίς ανάπαυσιν και ίασιν χάριν εμβιώσεως».

Ας προσευχηθούμε λοιπόν ολόψυχα, ο Κύριός μας Ιησούς να ευοδώσει τις προσπάθειές τους και να φωτίσει τον νου τους, ώστε να βρουν το κατάλληλο φάρμακο και ασφαλές εμβόλιο, όπως έπραξε και τόσες άλλες φορές με τα εκατομμύρια φάρμακα που βοήθησε να ανακαλυφθούν. Δεν είναι κακό να προσευχόμαστε για να τους φωτίσει να βρουν, όποτε Εκείνος κρίνει, το ασφαλές εμβόλιο και φάρμακο.

Ας σταματήσουμε να είμαστε υποδουλωμένοι στο πνεύμα κακού λογισμού (διότι η αγάπη «ου λογίζεται το κακό»), στο πνεύμα της καχυποψίας, της εμμονής, της αρνήσεως τήρησης των κατά Θεόν νόμων, της αποστασίας. Υπομνήουμε δε, ότι τον Αντίχριστο δεν θα τον φέρει ο κορωνοϊός, αλλά η αποστασία μας από την Εκκλησία, από τις εντολές του Ιησού, από τους νόμους (τους ορθούς) της πολιτείας κ.λ.π. Ας θυμηθούμε ότι ο Απόστολος Παύλος έλεγε -όχι τυχαία- προς τους Θεσσαλονικείς: «μη τις υμάς εξαπατήση κατά μηδένα τρόπον· ότι εάν μη έλθη η αποστασία πρώτον…» (Β΄ Θεσ/κεις, κεφ.Β΄,στχ.3). Ας μη συμβάλλουμε λοιπόν, στο πνεύμα της αποστασίας (με την μη τήρηση των νόμων κ.λ.π.), κι ας βάλουμε πια και έναν καλό θετικό λογισμό για τους άλλους.

Ορισμένοι μου στέλνουν μηνύματα και ρωτούν: «Γέροντα, αν βγει το εμβόλιο, εμείς να το κάνουμε;». Κατ’ αρχάς, λοιπόν, το εμβόλιο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα κυκλοφορήσει· και έχουμε εντολή από τον Κύριό μας: «Μη ουν μεριμνήσητε εις την αύριον· η γαρ αύριον μεριμνήσει τα εαυτής· αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής» (Ματθ. ΣΤ΄,34). Δεύτερον, ας έχουμε υπόψη μας ότι εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές δέχθηκαν να γίνουν για την αγάπη μας τα «πειραματόζωα» και ερευνώνται στα δικά τους σώματα οι παρενέργειες του εμβολίου και πρέπει να ευχόμαστε και για όλους αυτούς. Και τρίτον, όταν έρθει εκείνη η ώρα του εμβολίου, το Άγιο Πνεύμα θα πληροφορήσει για την αλήθεια, διότι δεν πληροφορεί όσους εμμονικά ασχολούνται συνεχώς με λογισμούς εμμονικούς, αρνητικούς, κακούς, εγωκεντρικούς.

Τώρα λοιπόν, είναι καιρός προσευχής, για να ενεργήσει η Χάρις Του. Τώρα, αν ένας Ιερέας ή ένας Επίσκοπος διατείνεται ότι κάνοντας απλώς μια λιτανεία, ο Θεός θα ενεργήσει και θα σταματήσει η πανδημία, ας την κάνει κι ας τη σταματήσει… Ας μην αεροβατούμε όμως κι ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, στο τι όντως μπορούμε εμείς και τι πραγματικά ζητά ο Θεός από εμάς αυτόν τον καιρό.

Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι (ειδικά οι δικοί μας) βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους κυβερνήτες των υπόλοιπων πληττόμενων κρατών, διότι αυτή η μεγάλη δοκιμασία βρήκε τη χώρα μας:

1) Πτωχευμένη, με μνημόνια υπό επιτροπία, με τεράστια χρέη που είναι αναγκασμένη να αποπληρώνει με πτωχευμένους τους Έλληνες πολίτες που χάνουν ακόμη και τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας αποπληρωμής δανείων, με ένα εκατομμύριο ανέργους και με εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες να φεύγουν ως μετανάστες σε άλλα κράτη.

2) Με τη μάστιγα των μεταναστευτικών εισροών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, για τους οποίους όμως η Ευρώπη ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορα και τους εγκλώβισε στην Ελλάδα, με όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

3) Ο Τούρκος θέλει το Αιγαίο, τα νησιά μας και τον υποθαλάσσιο ορυκτό μας πλούτο και καθημερινά μας προκαλεί για πόλεμο, παραβιάζοντας τα σύνορά μας και αναγκάζει τη χώρα μας να ξοδεύει τεράστια ποσά, για να έχει τον στρατό σε ετοιμότητα.

4) Οι εταίροι και «σύμμαχοι» τοκογλύφοι δανειστές μας που μας πτώχευσαν, τώρα δεν μας βοηθούν καθόλου, αντιθέτως μας εκμεταλλεύονται και μας πιέζουν να αγοράσουμε φρεγάτες, αεροπλάνα κ.λ.π., για να αμυνθούμε στον Τούρκο, διότι αυτοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αλληλεγγύη· το μόνο που γνωρίζουν είναι το οικονομικό τους συμφέρον.

5) Με σεισμό στη Σάμο έντασης 7 ρίχτερ…, με ανθρώπινα θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές.

6) Τέλος, το χειρότερο όλων, η πανδημία του κορωνοϊού που κατακρημνίζει το υγειονομικό μας σύστημα, την οικονομία μας, κλείνει επιχειρήσεις, θανατώνει τους πολίτες…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι άδικο να αποστατούμε και εμείς, να γκρινιάζουμε για όλα, να αρνούμεθα να συμμορφωθούμε με τα μέτρα προστασίας μας; Φυσικά και γίνονται και λάθη, φυσικά και υπάρχει η διαφθορά και η εκμετάλλευση· αυτά ποτέ δεν έλειψαν από την πατρίδα μας. Ας έχουμε όμως Πνεύμα διακρίσεως κι ας κατανοούμε τη θέση στην οποία περιήλθαμε ως έθνος, καθώς και τον λόγο για τον οποίο περιήλθαμε σ’ αυτά τα αδιέξοδα.

Με πολλή αγάπη για όλους εσάς,

Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Υ.Γ.: Αν συμφωνείτε με το παρόν άρθρο, θα παρακαλούσα να το κοινοποιήσετε αν θέλετε, όπως και όπου μπορείτε. Σας ευχαριστώ.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s