Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

vasilinos.wordpress.com

arxiki-webi

Η Βόρεια Χαλκιδική έχει μία παγκόσμια μοναδικότητα: η μισή περιοχή αφορά την Αθωνική χερσόνησο, όπου η Μητέρα του Θεού και Βασίλισσα των Ουρανών την κατέστησε δικό της κλήρο και την ανέδειξε αγία (και αυτό έχει πλέον γίνει αποδεκτό παγκοσμίως με επίσημη αναγνώριση και από την Ουνέσκο. Η υπόλοιπη μισή περιοχή, γνωστή ως προ του Άθω περιοχή, που αποτελεί τον Δήμο Αριστοτέλη, έχει την τιμή να είναι η γενέτειρα του μεγαλύτερου φιλοσόφου όλων των εποχών πάνω στον πλανήτη γη, του Αριστοτέλη.   Η καθ’αυτή πατρίδα του, τα Αρχαία Στάγειρα, είναι δίπλα από την πανέμορφη Ολυμπιάδα (που κι αυτή φέρει τιμητικά το όνομα της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συζύγου του βασιλέως των Μακεδόνων, Φιλίππου Β΄).

arxaia-web

Ο τόπος μας είναι προικισμένος από την Πρόνοια του Θεού  όσο κανένας άλλος. Οι ανθέλληνες και επίορκοι κυβερνήτες και «εκπρόσωποι» του Λαού, αφού καταπάτησαν το Σύνταγμα, κατέστρεψαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία της πατρίδος μας, μάς κατέστησαν υπόδουλους εν καιρώ ειρήνης και εκποιούν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα  ό,τι με το αίμα τους οι πατέρες μας προσέφεραν ως δημόσια κτήση για να απολαμβάνει αλλά και να συντηρείται ο Λαός, αυτοί στις ημέρες μας αντί να αναδείξουν και να προστατεύσουν την προ του Άθω περιοχή ως παγκόσμια κληρονομιά, αποφάσισαν να την υποβαθμίσουν στον μεγαλύτερο βαθμό που μπορούσαν. Αποφάσισαν να την μετατρέψουν σε μια απόλυτη απέραντη τοξική χαβούζα αποβλήτων, να καταστρέψουν τα δάση, τα νερά, τον αέρα που αναπνέουμε. Έλαβαν την απόφαση να την καταστρέψουν με κάθε κόστος, και εν καιρώ οικονομικής κρίσης το ελληνικό δημόσιο ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για την καταστροφή του τόπου και δεν δίνει ούτε ένα λεπτό  για να γίνουν οι ανασκαφές εκεί όπου είναι ενταφιασμένος ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του πλανήτη όλων των εποχών.

Ως γνωστόν, τα οστά του Αριστοτέλη έχουν ενταφιασθεί στον χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, πλησίον της αρχαίας Αγοράς εντός ασημένιας λειψανοθήκης.  Ένας αμύθητος θησαυρός παγκόσμιας κληρονομιάς βρίσκεται στα σπλάχνα της γης των Αρχαίων Σταγείρων, και οι επίορκοι κυβερνώντες δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για την αποκάλυψη και ανάδειξη αυτού του παγκόσμιου θησαυρού.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων προέβησαν σε αίτημα να τους δοθεί ένα χλοοκοπτικό μηχάνημα αξίας 400 ευρώ, για να καθαρίσουν τα χόρτα ώστε να μην κινδυνεύουν από τα φίδια οι πολίτες, και το κράτος τους απάντησε ότι δεν έχει 400 ευρώ!!! για τον καθαρισμό μιας παγκόσμιας κληρονομιάς. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή το κράτος διαθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία μόνο για δύο εργασίες στον Δήμο Αριστοτέλη:

Στα Σιδηροκαύσια δίπλα από την Στρατονίκη, εργάζεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία εδώ και αρκετό καιρό πυρετωδώς, για να φέρει η αρχαιολογική σκαπάνη στην επιφάνεια τα λουτρά του τούρκου Μαδέμ Αγά,  επιστάτη είσπραξης των φόρων επί των μεταλλευτικών δικαιωμάτων τον καιρό της τουρκοκρατίας. Αυτή είναι η κρίση και βούληση των ανθελλήνων κυβερνώντων, να αναδείξουν σε προτεραιότητα το χαμάμ του τούρκου αγά που είχε υπόδουλους τους κατοίκους και τους φορολογούσε, και δεν δίνουν ούτε ένα λεπτό ώστε να αρχίσουν ανασκαφές στα Αρχαία Στάγειρα για την ανάδειξη και αποκάλυψη της παγκόσμιας κληρονομιάς μας, αλλά ούτε και για την αγορά ενός χλοοκοπτικού. (Αν γινόντουσαν συστηματικές ανασκαφές για την ανεύρεση του τάφου του Αριστοτέλη, όλη η παγκόσμια γνώμη θα ήταν στραμμένη εδώ).

 tixos-web

Επίσης η αρχαιολογία ασχολείται με ανασκαφές και στις Σκουριές. Ακούγονται πολλά για σπουδαία ευρήματα που αγνοούμε (αν αληθεύουν), όμως δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει έστω μια απλή επερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ώστε να δούμε τι ευρήματα έχουν βρεθεί. Η αρχαιολογία λοιπόν κατ’ επιταγή των επίορκων ανθελλήνων, ζει για τον τούρκο Μαδέμ Αγά και το όρυγμα των Σκουριών. Ένας απέραντος αρχαιολογικός θησαυρός και ενιαίος αρχαιολογικός χώρος που υπάρχει θαμμένος στα σπλάχνα της γης του Αριστοτέλη και απλώνεται από τη Μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη, διατρέχει την αρχαία Σάνη, την αρχαία πόλη Άκανθο, Μεγάλη Παναγία,  Αρναία, Βαρβάρα, Αρχαία Στάγειρα κ.λ.π., όχι μόνο δεν αποκαλύπτεται αλλά τηρείται και απόλυτη σιγή, προφανώς για να μην καταλάβουν οι κάτοικοι και οι Έλληνες πολίτες ότι ο παγκόσμιος κρυμμένος αυτός θησαυρός δεν μπορεί α) σε καμμία περίπτωση να αντισταθμισθεί με όλο το χρυσάφι του κόσμου και β) να μην αντιληφθεί ο κόσμος σε τι έγκλημα προβαίνουν και σε ποιον χώρο. Όπως πάντοτε όμως, ο φιλότιμος ελληνικός λαός που αγαπά την πατρίδα του και το έθνος του, παρ’ότι διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι κάνει λάθη στην επιλογή των εκπροσώπων του, αναλαμβάνει πάντοτε όπως λέει η λαϊκή παροιμία: «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»!!!

arxaia-skepi-web

Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδος με πρωτοβουλία του Συλλόγου Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής και τη συνεργασία της ΙΣΤ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διοργάνωσαν εχθές μια ημερίδα με συναυλία στον χώρο της αρχαίας αγοράς των Αρχαίων Σταγείρων, εκεί ακριβώς όπου δίδασκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Όλος ο χώρος είχε κατακλυσθεί από πλήθος κόσμου, ο οποίος κάτω από μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα, παρακολουθούσε «χωρίς να ανασαίνει» τους ομιλητές που καταχειροκρότησε,  και εκεί που κυριολεκτικά ενθουσιάστηκε, ήταν όταν η χορωδία του δήμου Βόλβης προέβη στην άριστη εκτέλεση μουσικών κομματιών που άρμοζαν για τον χώρο.

2-kosmos-web

Όταν η χορωδία τελείωσε την εκτέλεση του προγράμματος, ο κόσμος δεν σηκωνόταν να φύγει και φώναζε να συνεχίσουν (επισημαίνουμε τη συνεχή προσφορά του δημάρχου Βόλβης στην ανάδειξη της παγκόσμιας κληρονομιάς του τόπου μας και στην αποτροπή της καταστροφής του από την καταστροφική επένδυση). Οι κάτοικοι και ο Σύλλογος Πολιτισμού Ολυμπιάδος είχαν δώσει γι’αυτή την βραδιά όλη την καρδιά τους, είχαν τέλεια οργάνωση, ελληνική φιλότιμη φιλοξενία, αφού προσέφεραν σε όλους τους θεατές παγωμένο εμφιαλωμένο νερό και σάντουϊτς (είχαν μεριμνήσει να βρουν ευγενείς χορηγούς)· είχαν δημιουργήσει τέλεια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στον χώρο, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ονειρικό ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν, και είχαν με επιμέλεια προβλέψει την κάθε λεπτομέρεια για την άνετη φιλοξενία των θεατών. Όλη η ατμόσφαιρα απέπνεε αγάπη για τον συμπολίτη τους, από αυτόν που έζησε στον τόπο τους πριν 2300 χρόνια έως και τον σημερινό, απέπνεε αγάπη για την πατρίδα, το χωριό τους, για το καθετί. Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας έδειξαν να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η λύση και το φάρμακο  για το κάθε πρόβλημα  είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπό σου, τον συντοπίτη σου, το χωριό σου, την πατρίδα σου, και όταν αυτό το φάρμακο δεν επενεργεί, ξέρουν ότι η μόνη λύση είναι να αυξήσουν απλώς τη δόση, πράγμα που έκαναν εχθές και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν, δίνοντας παράδειγμα και σε όλους εμάς να αυξήσουμε την αγάπη μας για τον τόπο μας και τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας.

arist-web

Παραθέτουμε με τη σειρά τα βίντεο της βραδιάς, για να απολαύσουν όλοι όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν σε αυτό το ονειρικό ταξίδι. Προλόγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Ολυμπιάδος. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

Εν συνεχεία μίλησε ο νέος δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη, κ. Μίχος, τονίζοντας  ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν πλέον στη δημιουργία μιας άλλης ανάπτυξης. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

 

Εν συνεχεία προλόγησε η Προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. κα Βάσω Μισαηλίδου-Δεσποτίδου. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

 

Πήρε τον λόγο  στη συνέχεια ο αρχαιολόγος κ.   Σισμανίδης Κων/νος, που είναι και ο υπεύθυνος των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

 

Ο αρχιτέκτονας κ. Γιαννακάκης Ιωάννης που ήταν ο υπεύθυνος αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου των Σταγείρων, ανέλυσε τα της αποκατάστασης, τονίζοντας ότι μόνο το 5%  του αρχαιολογικού χώρου έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

Τέλος μίλησε ο διακεκριμένος Καθηγητής Αστρονομίας κ. Σταύρος Αυγολούπης και μέλος της διοικήσεως του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών Α.Π.Θ.  Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

Μετά το πέρας της ημερίδας και των ομιλιών στον χώρο της αρχαίας αγοράς, ανήλθε η μικτή χορωδία του Δήμου Βόλβης και υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Καραμάνη Σταύρου κάτω από μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα και τέλειο φωτισμό, με ωραίες μαύρες φορεσιές, έκαναν όλο το πλήθος να χειροκροτεί και να αποβάλει από την μνήμη και τη διάνοιά του κάθε πρόβλημα, κάθε μέριμνα, κάθε άγχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά μου καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι ένα μικρό χαριτωμένο κοριτσάκι με μερική αναπηρία, το οποίο χτυπούσε ενθουσιασμένο παλαμάκια και όταν τελείωνε το ένα τραγούδι στο μεσοδιάστημα μέχρι να αρχίσει το επόμενο, φώναζε: «κι άλλο», «αρχίστε», δείχνοντας ότι δεν ήθελε να περιμένει ούτε αναπνοή να πάρει η αξιόλογη χορωδία. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

 

Τελειώνοντας το αφιέρωμά μας στους υπέροχους κατοίκους της Ολυμπιάδος, θέλουμε να τονίσουμε ότι κάποιοι άλλοι έκαναν αγώνα να αναβιώσουν τα «Αριστοτέλεια» (εορτές προς τιμήν του αρχαίου φιλοσόφου που ορίσθηκαν πριν 2300 χρόνια), όταν όμως έπαψαν να έχουν (λόγο ετυμηγορίας της κάλπης) πλέον προσωπικό συμφέρον, σταμάτησαν τα «Αριστοτέλεια», αποδεικνύοντας περίτρανα αυτό που συνεχώς τονίζουμε, ότι δηλ. ουδέποτε  δούλεψαν ειλικρινά για την πατρίδα, και ό,τι έκαναν το έκαναν καθαρά για την ανάδειξη και εξυπηρέτηση του εαυτού τους μόνο και των οικονομικών συμφερόντων που διαχρονικά εξυπηρετούν και που έβαλαν να καταστρέψουν με κάθε κόστος τον τόπο του Αριστοτέλη. Ευχόμαστε ο νέος Δήμαρχος με τους δημοτικούς συμβούλους και με σύσσωμη την τοπική κοινωνία, να συνεχίσουν τα «Αριστοτέλεια» (και να προβούν σε ενέργειες ώστε να αρχίσουν οι ανασκαφές), διότι είναι κρίμα το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας να δίνει το όνομά του στον Αριστοτέλη (Α.Π.Θ.) να τον τιμά, να στήνει το άγαλμά του, να δημιουργεί Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, κι εμείς να σταματάμε τα «Αριστοτέλεια», μια παράδοση 2300 ετών, γιατί δεν μας ψήφισε ο κόσμος.

Leave a comment