vasilinos.wordpress.com
Σήμερα ευρισκόμενοι στην Αλεξανδρούπολη για τη διεκπεραίωση κάποιων υποχρεώσεών μας, ήταν μια ευκαιρία να συναντήσουμε τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη. Δέχθηκε το blog μας vasilinos.wordpress.com διά του π. Χριστοδούλου να του θέσει κάποια ερωτήματα, στα οποία απάντησε χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ασάφειες και διφορούμενες έννοιες. Ο λόγος του είναι σαφής, ειλικρινής και διακρίνει ο καθένας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών του. Δεν διαθέτει ιδιοτέλεια και δεν τον απασχολεί το κομματικό ή προσωπικό του συμφέρον.
Στην εποχή μας είναι πολύ δύσκολο να βρεις άνθρωπο που να ξέρει τι θέλει, γιατί το θέλει, πώς το θέλει και τι πρέπει να κάνει για να υλοποιήσει αυτό που θέλει. Με έναν τέτοιο άνθρωπο, όπως είναι ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως, μπορείς να συνεννοηθείς, να τον κατανοήσεις, να τον ακούσεις και αβίαστα να συμφωνήσεις μαζί του· και πάνω από όλα οι λόγοι του δεν χρειάζονται τη βοήθεια της «Πυθίας του Μαντείου των Δελφών» για να ερμηνευθούν ακόμα και εξ’ αυτής με το διφορούμενο «ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις».
Αξίζει να τον ακούσετε και να τον απολαύσετε.
Ο κ. Δήμαρχος στον λόγο του όπως ακούσατε, έφερε ως παράδειγμα ένα πολύ μικρό μεταλλείο που υπήρχε παλαιά πριν πολλά χρόνια στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως και βρίσκεται δίπλα από το χωριό Κίρκη. Μετά τα όσα μας είπε ο κ. Δήμαρχος, θελήσαμε να κάνουμε αυτοψία σε αυτό το μεταλλείο και πήγαμε εκεί. Τα όσα αντικρύσαμε ήταν απίστευτα. Στο βίντεο και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε και παραθέτουμε ευθύς αμέσως, κι εσείς θα διαπιστώσετε ότι σε ένα πανέμορφο τοπίο, όπου κομμάτια του θυμίζουν το Γκραν Κάνυον, τα όξινα δηλητηριώδη νερά συνεχίζουν να τρέχουν άφθονα μολύνοντας όλους τους διερχόμενους ευαίσθητους αποδέκτες. Η ερημοποίηση της περιοχής είναι εμφανής· τα ερειπωμένα εργοστάσια, τα τέλματα αποβλήτων, όλα είναι δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Όσοι ταξιδεύουν προς Κων/πολη ή από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα, γίνονται θεατές του τι εστί επιφανειακή εξόρυξη, έστω και ενός πολύ μικρού μεταλλείου.
Δεν έχει καμμία αξία να πηγαίνεις εκδρομή σε ένα μεταλλείο στο οποίο ακόμα δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη και σου τα δείχνουν όλα καλά. Σημασία έχει να πας σε ένα οποιοδήποτε πάνω στον πλανήτη, έστω κι αν είναι μικρό, έστω κι αν έχει κλείσει πριν δεκάδες χρόνια, για να διαπιστώσεις τη συνεχή μόλυνση, την ερημοποίηση, την καταστροφή και την εγκληματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει.
Δείτε το κάτωθι βίντεο στο οποίο ξεναγεί ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, κ. Απ. Παπαγεωργίου.
Αξίζει να οργανωθεί μία εκδρομή σε αυτό το μικρό ανενεργό μεταλλείο. Θα καταλάβετε αμέσως τι μας ετοιμάζουν. Το ΙΓΜΕ είναι μία υπηρεσία αρμόδια και συνήθως όταν ανοίγει ένα μεταλλείο, αποφαίνεται θετικά και τα βρίσκει όλα καλά, όπως έκανε και με το μεταλλείο της Κίρκης. Όταν η εξόρυξη τελειώνει, το ΙΓΜΕ αναλαμβάνει να κάνει τη «νεκροψία» και τότε όλα τα βρίσκει δηλητηριασμένα, ζητά τεράστια ποσά για μελέτες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Ενώ κατά την εκμετάλλευση το ΙΓΜΕ «τα έβλεπε όλα καλά», όταν η εξόρυξη τελείωσε στο μεταλλείο της Κίρκης και έκλεισε, δείτε στην κάτωθι φωτογραφία πώς προέβαιναν στη συνέχεια στην αυτοψία, με ειδικές στολές για να μην βλαφθούν από τη μόλυνση που επικρατούσε στο περιβάλλον του μεταλλείου.
Σας παραθέτουμε ένα βίντεο που έκανε το ίδιο το ΙΓΜΕ για τη μόλυνση εκ του μεταλλείου της Κίρκης. Απολαύστε το, για να δείτε πόσο δίκιο έχει ο κ. Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως.
Επίσης σας παραθέτουμε εδώ το σχέδιο μελέτης του ΙΓΜΕ που παρουσιάσθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση για τη μελέτη περιβαλλοντικού κινδύνου, απορρύπανσης και ανάδειξης ευρύτερης περιοχής μεταλλείων Κίρκης-Αλεξανδρουπόλεως, που έγινε στις 23-6-2006 στην Αλεξανδρούπολη. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θεού θέλοντος, το blog μας θα παρουσιάσει προσεχώς τις σημαντικές απόψεις, αποφάσεις και θέσεις και άλλων αξιόλογων Δημάρχων που είναι κατά των μεταλλείων χρυσού, και θα σας παρουσιάσουμε και άλλα ανενεργά μεταλλεία στην Ελλάδα, τα οποία μέχρι σήμερα συνεχίζουν να μολύνουν τις περιοχές τους. Κάποιοι δείχνουν στα ΚΑΠΗ πώς ξεκινά το μεταλλείο και τους τα παρουσιάζουν όλα «αγγελικά πλασμένα», ακόμα κι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα και στο ξεκίνημα αποφαίνονται ότι τα νερά της περιοχής μας υποβαθμίστηκαν, έχουν δηλητηριασθεί με αρσενικό και μόλυβδο και δεν επιτρέπεται να ανοίξει ο Δήμος γεωτρήσεις στην περιοχή για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών του. Εμείς θα σας δείχνουμε πώς τελειώνει ένα μεταλλείο και τι επικρατεί πλέον στην περιοχή εκείνη και ο νοών νοείτω.