6 ΙΟΥΝΙΟΥ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΑΣΚΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ #vrasta

vasilinos.wordpress.com

arxiki

Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι στα Βράσταμα Χαλκιδικής έζησαν και ασκήτευσαν στην τοποθεσία Μακρόσινα πολλοί μεγάλοι άγιοι της εκκλησίας μας. Το 886 εκεί ο όσιος Ευθύμιος ο Νέος, ίδρυσε Λαύρα και στέγασε τους μαθητές του. Στον χώρο αυτό μαζί με τον όσιο Ευθύμιο ασκήτευσε και ο όσιος Ιωσήφ ο Μυροβλύτης, ο όσιος Ονούφριος ο περιώνυμος εν Αθωνίταις ασκηταίς, και ένα διάστημα ασκήτευσαν ο άγιος Βασίλειος ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, μαθητής και βιογράφος του οσίου Ευθυμίου, όπως και ο αββάς Θεόδωρος εκ του όρους Ολύμπου της Βιθυνίας, πνευματικός γέροντας του οσίου Ευθυμίου του Νέου.

a1-web 4

Οι Βρασταμινοί προσέρχονται στις 6 Ιουνίου, δηλ. το ερχόμενο Σάββατο, στο Ασκητήριο των οσίων Ευθυμίου και Ιωσήφ και θα πραγματοποιήσουν πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν όλων των εκεί ασκητευσάντων αγίων.

a2 web 6

Η Ακολουθία θα αρχίσει στις 8 π.μ. και θα τελειώσει στις 10 π.μ. περίπου. Στη συνέχεια εκεί, κάτω από σκιερά πλατάνια, κοντά σ’ ένα ποταμάκι με καθάρια νερά, έχει διαμορφωθεί ο χώρος όπου οι χωρικοί παραθέτουν στους προσκυνητές κουρμπάνι με φασολάδα και οργανώνουν ζωντανή μουσική και χορό για τους παρευρισκόμενους.

a3 7

Το ασκητήριο των Αγίων είναι ένα πανέμορφο ψηλό σπήλαιο γεμάτο με μικρούς σταλακτίτες, σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Τα αυτοκίνητα (λίγο ψηλά) πηγαίνουν αρκετά κοντά και από εκεί που σταματούν, ξεκινά ένα πανέμορφο μονοπάτι κάτω από τα δένδρα και είναι περί τα 15΄ διαδρομή, η οποία συνοδεύεται με ήχους του κελαρίσματος των νερών του ποταμιού και των κελαηδημάτων αηδονιών και άλλων πουλιών.

a4 web 2

Όλη αυτή η περιοχή αποπνέει αγιότητα, διότι είναι «ζωντανή» η αίσθηση παρουσίας των Αγίων και είναι ένα τοπίο με μοναδική φυσική ομορφιά. Πιστεύουμε ότι αξίζει να τιμήσουμε και να γνωρίσουμε όλοι μας αυτούς τους Αγίους, που πριν πολλά έτη πρώτοι επέλεξαν να  τιμήσουν την περιοχή μας, για να ασκητεύσουν και να την αγιάσουν.

a5 web 1

Αξίζει, λοιπόν, το Σάββατο 6 Μαΐου, να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την ευλαβική πανήγυρι. Το Σάββατο περί τις 7.30 π.μ. για όσους δεν διαθέτουν κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μέσα στο χωριό δίπλα από το σχολείο, θα έχει μεριμνηθεί ώστε να υπάρχουν αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τον κόσμο.

a6 web 5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s