ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

vasilinos.wordpress.com

Κατόπιν απαιτήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εναρμονισθεί η Ελλάδα στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να προβεί στην έκδοση νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων με RFID τσιπ (όπου μάλιστα λόγω της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πακτωλό χρημάτων για την τελειοποίηση της ψηφιακής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης), η κυβέρνηση διά του αρμοδίου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχθές ανακοίνωσε ότι ήδη από εταιρείες έχει ζητηθεί να καταθέσουν προσφορές τις οποίες περιμένουν και εν συνεχεία να προχωρήσει στην έκδοσή τους.

Το θέμα της έκδοσης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είναι πολύπλοκο και εμπεριέχει γνωστά προβλήματα: πνευματικά, ηθικά και νομικά. Ήδη ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος της Εκκλησίας μας, αλλά και της πολιτείας μας εκδηλώνει δικαίως έντονα την ανησυχία του, τη δυσφορία του και την αντίδρασή του. Η ελλαδική Εκκλησία σε παλαιότερη επιχείρηση έκδοσής τους, μερίμνησε και εξέδωσε εγκυκλίους προς τον λαό, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων· το ίδιο και η Εκκλησία της Κρήτης, το Άγιον Όρος κ.λ.π.

Σήμερα οι πιστοί βλέπουν με μεγάλη ανησυχία τη διοικούσα Εκκλησία να τηρεί γι’ αυτό το θέμα «σιγή ιχθύος» (εκτός κι αν υπάρχουν ενέργειες που δεν καθίστανται γνωστές στο πλήρωμα, μορφής π.χ. ενεργειών «μυστικών υπηρεσιών»). Παρακαλούμε τη διοικούσα Εκκλησία ως Αρχή πάντων ημών, να ορίσει άμεσα ειδική επιτροπή, η οποία να ζητήσει από την πολιτεία όλα τα στοιχεία της νέας ταυτότητας και να εξετάσει επιμελώς:

α) Το κυριότερο και ουσιαστικότερο πνευματικό θέμα, τη λειτουργία αυτής, που είναι καθαρά αρμοδιότητα της Εκκλησίας, αν δηλαδή ο ενιαίος κωδικός και το RFID τσιπ εμπεριέχουν τον γνωστό δυσώνυμο αριθμό που μας προανήγγειλε ο Θεός, διά του αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, να μην αποδεχθούμε. Γνωρίζετε ότι είναι καθαρά θέμα παραβίασης της θρησκευτικής συνείδησης και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

β) Επίσης να εξετάσουν επιμελώς εάν ο νέος τύπος ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι (που είναι) αντίθετος σε μια σειρά συνταγματικών διατάξεων της χώρας μας, όπως και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη νομοθεσία.

γ) Να λάβουν γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτής.

δ) Να εξετασθεί με επιμέλεια το θέμα καταγραφής, επεξεργασίας και διάδοσης των προσωπικών δεδομένων και στέρησης της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου, όπως και για το αν θα συλλέγονται άσχετα στοιχεία με την ταυτοποίηση του ανθρώπου, που δεν θα εξυπηρετούν δηλαδή την ταυτοποίηση του κατόχου, αλλά θα εξυπηρετούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και που ως εκ τούτου, θα έχει πρόσβαση σ’ αυτά πλήθος δημοσίων υπηρεσιών (Εφορία, ΕΛ.ΑΣ., ΕΣΥ, δήμος, τράπεζες και λοιποί οργανισμοί και φορείς), γεγονός που είναι παράνομο.

Σεβαστοί Άγιοι Αρχιερείς, Σας παρακαλούμε ως Πατέρες που είσθε, να ενδιαφερθείτε για το ευλαβές ποίμνιο που Σας εμπιστεύθηκε ο Κύριος και να ενεργήσετε άμεσα τα δέοντα προς ενημέρωση του πληρώματος που προ πολλού ανησυχεί, και φυσικά προς ανάσχεση των όσων αντίκεινται στο θέλημα του Θεού, στους νόμους υπέρ των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, και των όσων αντίκεινται στους νόμους που κατοχυρώνουν τη θρησκευτική συνείδηση των πιστών. Σε διαφορετική περίπτωση, για όλη την «ακαταστασία» που θα δημιουργηθεί δικαιολογημένα από το πλήρωμα της Εκκλησίας εξαιτίας του θέματος αυτού, θα ευθύνεσθε εις το ακέραιον Υμείς.

Μετά τιμής και παρακλήσεως,

Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Πνευματικός και Λειτουργός του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία»

Υ.Γ. Η αρχική φωτογραφία είναι ένας ταχυδρομικός φάκελος, εντός του οποίου ο άγιος Παΐσιος είχε το κάτωθι δείγμα ηλεκτρονικής ταυτότητας με εμφανή τότε τον γραμμωτό κώδικα ΕΑΝ-13, που εταιρεία είχε καταθέσει (περί το 1987) ως δείγμα και προσφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών κι ένας ευλαβής βουλευτής είχε φέρει στον άγιο, για να τον ενημερώσει. Έξω από τον φάκελο ο άγιος είχε γράψει με τα δικά του γράμματα: «Δείγμα ταυτότητος – Αλλοίμονον!!!»

 

 

Leave a comment